Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 6
Sutra: 8° 8° 6
22. veljače 2020.
Zlu ne trebalo Denisa Romca

Zbog čega nam Angela (još) ne želi pomoći?

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 19. rujan 2012. u 10:51 2012-09-19T10:51:31+02:00

Berlin je sa zadovoljstvom rješavanje problema slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora prije dvije godine prepustio Washingtonu, a sve ukazuje i da se Njemačka zasad ne želi izravnije miješati ni u najnoviji hrvatsko-slovenski prijepor zbog Ljubljanske banke. 

Današnji berlinski razgovor Zorana Milanovića s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koju odnedavno nazivaju i vladaricom Europe, najvažniji je vanjskopolitički ispit aktualnog hrvatskog premijera, koji ne putuje često izvan zemlje i dosad je bio samo u bilateralnim posjetima Sarajevu, Budimpešti i Helsinkiju. 

   Iako je u Hrvatskoj još od osamostaljenja uvriježeno Njemačku smatrati najvećom saveznicom Hrvatske, Njemačka je već dulje vrijeme ambivalentna prema Hrvatskoj, a Berlinu očito ide na živce što se Njemačku uvijek percipira kao bezuvjetnu zagovornicu Zagreba. 

   Njemačka, međutim, iskreno podržava europske ambicije Hrvatske, želeći Hrvatsku iskoristiti kao primjer za cijelu regiju. No Berlin je pritom sa zadovoljstvom rješavanje problema slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora prije dvije godine prepustio Washingtonu, a sve ukazuje i da se Njemačka zasad ne želi izravnije miješati ni u najnoviji hrvatsko-slovenski prijepor zbog Ljubljanske banke. 

   Hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić tako je prošloga lipnja upravo u Berlinu doživjela hladni tuš. Njezin njemački kolega Guido Westerwelle priznao joj je da Berlin ne planira žuriti s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora, nego će to učiniti tek kad vidi jesenski izvještaj o monitoringu i kad se uvjeri da je i Hrvatska obavila svoj dio posla. No s razmakom od samo jednog dana u Berlinu je kod Westerwellea bio i slovenski šef diplomacije Karl Erjavec, koji je njemačkom šefu diplomacije morao polagati račune zbog slovenskog odugovlačenja ratifikacije hrvatskog ugovora. Dakle, Njemačka je itekako zainteresirana da se sve u vezi s hrvatskim ulaskom u EU odvija po planu. 

  Hrvatske strahove pojačava činjenica da nijedna od najmoćnijih članica Unije još nije ratificirala hrvatski ugovor, premda ministrica Pusić uvjerava kako nigdje nema zadrške prema ratifikaciji hrvatskog ugovora, osim u Sloveniji. Tim više što Slovenija nije jedina članica Europske unije koja je dosad blokirala Hrvatsku, iako je jedina koja je to činila nediplomatski otvoreno. Nije tajna kako je i Velika Britanija blokirala i zadržavala Hrvatsku, i to godinama, baš kao i Nizozemska, ili neke skandinavske zemlje, sumnjičave prema Hrvatskoj ili nastavku širenja Unije, no nikada nijedna od njih to nije činila javno. 

   Stoga mnogi vjeruju kako Slovenija u svom četvrtom pokušaju blokade Hrvatske u posljednjih nekoliko godina nije sama, iako bismo u tom slučaju posve podcijenili iracionalnost sadašnje slovenske politike, koja zemlju nezaustavljivo vodi prema bankrotu, ali je sretna što Zagrebu još uvijek može pokazati mišiće. 

  Europa zasad tolerira slovenske eskapade prema Hrvatskoj, no kada do konca godine – i zbog toga je važno da Milanović dobro obavi posao u Berlinu – Njemačka i Francuska, nakon pozitivnog izvještaja o monitoringu, ratificiraju hrvatski ugovor, morat će to učiniti i Slovenija. 

   U samo godinu dana Slovenija je prošla put od najuspješnije nove članice EU do skorašnjeg bailout-a, dok je Hrvatska – na žalost zasad samo iz briselske perspektive – ipak jedina ovogodišnja europska priča o uspjehu. Priča koju ni Slovenija neće uspjeti pokvariti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.