Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
7. prosinca 2019.
Uvodnik

Komentar DENIS ROMAC Ovo bi mogao biti povijesni uspjeh za Hrvatsku

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 28. lipanj 2019. u 14:23 2019-06-28T14:23:26+02:00

Ovo bi doista mogao biti povijesni uspjeh, i to ne samo za Pejčinović Burić i Plenkovića, nego i za cijelu Hrvatsku, ali samo pod uvjetom da se ova zemlja nakon ovog izbora uspješnije suprotstavi rastućoj mržnji i netoleranciji

Premijer Plenković ovaj je put u pravu. Izbor Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe nesumnjivo je uspjeh za hrvatsku diplomaciju, za njegovu šeficu diplomacije i za njega osobno.Mnogi će prigovoriti da Vijeće Europe više nije tako važna organizacija. To je samo djelomično točno.

Unatoč aktualnoj krizi te organizacije, Vijeće Europe je i dalje zaduženo za implementaciju Europske konvencije o ljudskim pravima, vjerojatno najvažnijeg dokumenta takve vrste u povijesti Europe, baš kao i za poštivanje odluka Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.Kriza Vijeća Europe rezultat je recentnog jačanja populizma i nacionalizma.

Sve multilateralne organizacije suočene su s krizom, pa tako i Vijeće Europe, najstarija europska multilateralna organizacija. Suradnja, demokracija i vladavina prava, prioriteti Vijeća Europe, nisu više na cijeni.

Ustuknuli su pred nacionalnim interesom i golom silom, koji ponovno dominiraju u međunarodnim odnosima.Upravo je Vijeće Europe proteklih nekoliko godina postalo poprištem takvih sukoba, koji su razotkrili brojne slabosti te organizacije.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe odgovorila je na rusku aneksiju Krima oduzimanjem prava glasa ruskoj delegaciji, koja je pak odgovorila bojkotom Vijeća Europe. Rusija je prestala plaćati članarinu, tako da se dug Rusije Vijeću Europe do danas povećao na 87 milijuna eura.

Dan uoči izbora Marije Pejčinović Burić Vijeće Europe kapituliralo je pred Rusijom izglasavši joj vraćanje glasačkih prava, dovodeći tako u pitanje međunarodno pravo i svoja temeljna načela.

Povratkom Rusa svoj su odlazak iz Vijeća Europe najavili Ukrajinci, ogorčeni činjenicom da je Vijeće Europe pristalo na povratak Rusije bez ikakvih uvjeta.S tim teškim problemima suočit će se nova glavna tajnica, dok će se mnogi u Hrvatskoj pitati čime je to neuvjerljiva i samozatajna šefica hrvatske diplomacije zaslužila tu poziciju. Na to je pitanje teško dati uvjerljiv odgovor.

Desničari su uvjereni da je cijena za visoku - i vrlo unosnu - međunarodnu funkciju zapravo plaćena lanjskom ratifikacijom Istanbulske konvencije uoči hrvatskog preuzimanja šestomjesečnog predsjedanja Vijećem Europe.

Za taj je posao bila zadužena upravo Marija Pejčinović Burić, koja je zaštitu nacionalnih manjina i borbu protiv korupcije uvrstila u prioritete hrvatskog predsjedanja, iako dobro znamo da upravo korupcija, etnička netrpeljivost i netolerancija najozbiljnije ugrožavaju hrvatsko društvo, za što je itekako odgovorna i njezina vlada.

Naravno da je nevjerojatno da je na čelo organizacije koja bi trebala skrbiti o očuvanju demokratskih standarda i vladavini prava došla kandidatkinja zemlje koja ima toliko problema s poštivanjem tih standarda. Još donedavno ovako je nešto bilo je posve nezamislivo.

Hrvatska je u Vijeće Europe primljena tek 1996. godine, neposredno nakon Oluje. Oni malo stariji sjetit će se kako je naš ulazak u najstariji europski klub demokratskih zemalja obilježio prosvjed zbog progona splitskog Ferala od strane tadašnje Tuđmanove vlasti.

Više od dva desetljeća kasnije - i šest godina od ulaska Hrvatske u EU - Hrvatska i dalje ima problema s demokracijom i ljudskim pravima, ali je izborom Marije Pejčinović Burić Hrvatska po prvi put od osamostaljenja dala čelnicu jedne tako važne međunarodne organizacije.

I to baš Vijeća Europe, organizacije koja je posvećena očuvanju demokracije i ljudskih prava na Starom kontinentu. Neki će u tome vidjeti isključivo paradoks i novu nedosljednost Vijeća Europe, što nije bez osnova, no za Hrvatsku je nakon ulaska u EU ovo možda prvi znak političke zrelosti, a ne samo uspješnog lobiranja.

Zato bi ovo doista mogao biti povijesni uspjeh, i to ne samo za Pejčinović Burić i Plenkovića, nego i za cijelu Hrvatsku, ali samo pod uvjetom da se ova zemlja nakon ovog izbora uspješnije suprotstavi rastućoj mržnji i netoleranciji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.