Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
23. siječnja 2020.
Putevi i stranputice

kolumna ZLATKO CRNČEC Pomiješane izborne karte

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 24. prosinac 2018. u 18:34 2018-12-24T18:34:43+01:00

Predsjednička utrka mogla bi biti puno zanimljivija nego se to moglo predvidjeti prije samo nekoliko tjedana. Iako bi ona, da je u Hrvatskoj samo malo političke pameti, bila odavno ukinuta

Kolinda Grabar-Kitarović napravila je politički salto mortale. I od ikone desnice u samo nekoliko dana pretvorila se u političarku umjereno desnog centra. Naravno, takav radikalan preokret nije mogao proći politički bezbolno, a jedna od posljedica svakako je i afera Radeljić – SOA koja je eksplodirala ovog petka. Ovo je još jedan u nizu slučajeva u kojem se Hrvatska pokazala kao nedovršena država.

Naime, cijela je priča u tome da treba utvrditi je li predsjednica koristila SOA-u da priprijeti Radeljiću da pazi što govori nakon smjene sa savjetničke dužnosti. Što bi samo po sebi bio veliki skandal jer se služba nema što miješati u politički proces. Ali to će se u kaotičnoj i interesno umreženoj hrvatskoj državi potpuno zaboraviti. I sve će biti svedeno na to da se ocjenjuje politički i ljudski profil Mate Radeljića, a ne na činjenicu da je predsjednica, ako je istina što on govori, gadno prekoračila svoje ovlasti. Tako da po svemu sudeći nekakvih institucionalnih posljedica za nju neće biti. Ali malo je drugačija stvar s političkim koje se ne mogu samo tako spriječiti političko medijskom trgovinom.

Činjenica da je ušla u takav fajt s, uvjetno rečeno, desnicom mogla bi itekako štetiti Kolindi Grabar-Kitarović u njenoj namjeri da krajem sljedeće godine osvoji još jedan predsjednički mandat. Naime, jedna od tajni njene pobjede bila je u tome da su za nju glasovali i desnica i centar. Iako je na prvi pogled to proturječno umijeće dobivanja glasova i jednih i drugih ključan je razlog njene pomalo iznenađujuće pobjede.

Jednima je prodala podršku šatoru u Savskoj, a drugima europski NATO image. I na sve to još se nadodala potpuna i totalna podrška HDZ-a. Vladajuća je stranka kao nikad dosad sve svoje resurse stavila u službu pobjede njihove kandidatkinje. I sve to skupa dovelo je do toga da je Ivo Josipović na opće iznenađenje morao s Pantovčaka otići na političku marginu.

Ali sada bi Grabar-Kitarović mogla biti u puno kompliciranijoj situaciji. Mogla bi lako ostati bez podrške desnice. Recimo Velimir Bujanec posvetio joj je cijelu svoju emisiju koju je zaključio izjavom da ona više nema njegov glas. S druge strane centar je vjerojatno nakon njenih brojnih gafova digao ruke od nje. I na sve to treba još dodati i činjenicu da ni podrška HDZ-a neće biti baš tako snažna kakva je bila prije četiri godine. A lako je moguće i da u HDZ-u neće biti ni Milijana Brkića koji je kao glavni tajnik stranke bio ključna osoba za uspjeh Kolinde Grabar-Kitarović.

Naravno, za ishod predsjedničkih izbora bit će bitno hoće li desnica imati svog kandidata sada nakon što ih je Grabar-Kitarović odbacila. Bude li to neka osoba od formata, svašta se može dogoditi već u prvom krugu. A još će važnije biti tko će na izbore izaći uime lijevog centra i hoće li ta osoba u drugom krugu imati nepodijeljenu podršku većine oporbenih stranaka. U svakom slučaju ovakav nagli i odlučan zaokret aktualne predsjednice pomiješao je izborne karte. Predsjednička utrka mogla bi biti puno zanimljivija nego se to moglo predvidjeti prije samo nekoliko tjedana. Iako bi ona, da je u Hrvatskoj samo malo političke pameti, bila odavno ukinuta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.