Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
23. siječnja 2020.
Putevi i stranputice

kolumna ZLATKO CRNČEC Počinje teror predsjedničkih izbora, obilježit će političku godinu

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 4. lipanj 2019. u 14:55 2019-06-04T14:55:20+02:00

I u uzdrmanom HDZ-u boje se predsjedničkih izbora. S jedne strane Grabar-Kitarović još uvijek nije obznanila da će se kandidirati. Njeno odustajanje stavilo bi HDZ pred velike probleme jer bi iznenada morao izabrati novog kandidata. A ako se ona ipak kandidira i izgubi bio bi to još jedan neugodan politički udarac, i to na samom ulazu u godinu parlamentarnih izbora

Kada čovjek malo bolje razmisli, jedna od boljih stvari koja će se dogoditi Britancima ako se kojim čudom ipak uspiju izmigoljiti van iz Europske unije jest ona da više neće morati na europske izbore. Što znači da će građani Ujedinjenog Kraljevstva u tom slučaju imati samo dvije vrste izbora - lokalne i parlamentarne.

A budući da su parlamentarna monarhija, imaju kraljicu koju će jednog dana bez izbora valjda konačno ipak naslijediti vremešni Charles, pošteđeni su i bespotrebnog cirkusa kojeg će Hrvati morati krajem godine i gledati i u njemu sudjelovati.

Naime tada će Hrvatska birati predsjednika ili predsjednicu Republike za razdoblje od sljedećih pet godina. Borba za Pantovčak obilježiti će ovu političku godinu. Mediji će biti preplavljeni analizama koji kandidat ljevice može najviše ugroziti aktualnu šeficu države Kolindu Grabar Kitarović, te o tome koliko pak njenu poziciju može u pitanje dovesti jedan pjevač lakih nota s povremenim izletima u domoljubne teme.

Ili koliko cijela ova priča može destabilizirati konačno koliko toliko ustabiljen SDP budući da bi dio stranke želio kao kandidata vidjeti Zorana Milanovića. Dakle osobu koju neki iz najužeg kruga Davora Bernardića ne mogu vidjeti ni nacrtanu. Pa bi SDP možda mogao ponovo biti bačen u unutarstranačka razračunavanja iz kojih su se izvukli neočekivano dobrim rezultatom na euroizborima.

Taj poklon s neba, četiri briselske stolice, lako bi mogao biti poništen ako krenu svađe oko Zorana Milanovića.I u uzdrmanom HDZ-u boje se predsjedničkih izbora. S jedne strane Grabar-Kitarović još uvijek nije javno obznanila da će se uopće ponovo kandidirati. Njeno eventualno odustajanje stavilo bi HDZ pred velike probleme jer bi iznenada morao izabrati novog kandidata.

A ako se ona ipak kandidira i izgubi bio bi to još jedan neugodan politički udarac, i to na samom ulazu u godinu parlamentarnih izbori. Problema bi bilo i ako predsjednica pobijedi jer bi, osnažena novim mandatom, opet mogla početi kritizirati Vladu.

S druge pak strane predsjednički bi izbori mogli biti i dobar poligon za krajnji populizam i odskočna daska njegovim protagonistima. Prije pet godina Ivan Vilibor Sinčić ubrao je 16 posto na osnovu čega je Živi zid dobio na vidljivosti i potom ostvario solidan rezultat na zadnjim dvjema saborskim izborima.

A sada se pojavio novi igrač prema kojem se Ivan Pernar više čini kao konzervativan kršćanski demokrat nego kao čovjek kojeg se fizički uklanjalo iz sabornice. Ako Mislav Kolakušić u prvom krugu ne dobije barem 15 posto bit će to veliko iznenađenje.A kada završi cirkus s predsjedničkim izborima započet će odmah pripreme za parlamentarne, čiji je redovni rok kraj sljedeće godine.

A kada oni završe odmah se počinje hvatati zalet za lokalne koji će se pak održati u svibnju 2021 godine. I tako stalno neki izbori. Iako bi naravno najrazumnija opcija bila da se ukine izravan izbor predsjednika Republike i da se on bira ili u Saboru ili kroz neki drugi manji elektorat.

Ali svakako ne na način na koji smo predsjednika, odnosno predsjednicu birali od 2000. naovamo. Sadašnje je rješenje produkt trulog kompromisa Ivice Račana i Stjepana Mesića nakon što je ovaj drugi potpuno neočekivano gore spomenute godine postao predsjednik Republike. Aktualni šef države ima minimalne ovlasti, ali opet dovoljne da se, ako baš poželi, može plesti pod nogama svakoj Vladi. I skupljati jeftine političke bodove.

I naravno trošiti novce na besmislena i suvišna putovanja po bijelom svijetu.Da ima imalo političke pameti bio bi postignut dogovor da se ukine izravni izbor predsjednika i da mu se dodatno oduzmu ovlasti. I da mu jedina bude ona da po strogo preciznoj proceduri dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade.

Što je također jedna od ogromnih ustavnih praznina koja je omogućila aktualnoj predsjednici da 2015. umalo izazove ustavnu krizu na način da imenuje svoju Vladu iako je u tom trenutku postojala legalna i legitimna tehnička u Banskim dvorima. Ali i to naravno nije riješeno pa bi u tom segmentu mogli gledati reprizu 2015. To je tek lako moguće dok nam repriza beskonačnih i besmislenih debata kandidata za Pantovčak definitivno ne gine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.