Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
24. siječnja 2020.
Putevi i stranputice

Komentar ZLATKO CRNČEC Kaos u društvu odraz kaosa u Saboru

snimio Denis Lovrović
snimio Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 10. prosinac 2018. u 16:53 2018-12-10T16:53:00+01:00

Ovaj slučaj nema neku veliku težinu u smislu političkih posljedica. Hrvatsko će izaslanstvo otići u Marakeš i tamo podržati istoimeni sporazum. To bi se dogodilo i da je održano glasovanje na Odboru za Ustav. Ali sramotno je ovdje to što se iz ovog slučaja vidi da Sabor nije sposoban držati pravila i akata koje je sam donio.

Prije desetak dana održana sjednica Odbora za Ustav na kojoj je bilo riječi o Marakeškom sporazumu. Na kraju višesatne rasprave predsjedavajući Miro Kovač (HDZ) ponudio je svoj prijedlog zaključka što je uobičajena procedura budući da je na onom tko sjednicu vodi da sublimira ono što se na njoj govorilo. Međutim, uobičajena je i praksa da ostali članovi Odbora imaju pravo predložiti svoje amandmane na ovaj prijedlog kao i izaći sa svojom verzijom zaključka.

Hrvatski je parlamentarizam star svega 28 godina što i nije baš previše, ali opet je dovoljno da se stvore nekakve parlamentarne prakse. A u ovom slučaju nije samo riječ o običaju već i o tome da je ova procedura propisana saborskim poslovnikom. I na osnovu nje se radi već skoro tri desetljeća. Riječ je o jednostavnoj parlamentarnoj situaciji i tim više je tužno kako je sve završilo. Kovač nije dopustio glasovanje niti o jednom oporbenom prijedlogu, isforsirao izjašnjavanje samo o svom, te je cijela sjednica jednog od najvažnijih saborskih tijela završila u općoj i rijetko viđenoj konfuziji.

Nakon toga oporba se žalili u skladu s Poslovnikom Odboru za Ustav gdje je pak utvrđeno da se ne može ništa pouzdano utvrditi. Odnosno da se iz zapisnika čak ne može ni konstatirati je li uopće netko iz oporbe išta predlagao.

Ovaj slučaj nema neku veliku težinu u smislu političkih posljedica. Hrvatsko će izaslanstvo otići u Marakeš i tamo podržati istoimeni sporazum. To bi se dogodilo i da je održano glasovanje na Odboru za Ustav. Ali sramotno je ovdje to što se iz ovog slučaja vidi da Sabor nije sposoban držati pravila i akata koje je sam donio. Pa kako se onda uopće može očekivati da se bilo tko od građana drži propisa koje je Sabor izglasao ako to nisu u stanju napraviti sami zastupnici.

Nije ovo bio jedini cirkus zadnjih tjedana u hrvatskom parlamentu. Bizarna je recimo i činjenica da odluku o tome hoće li se o nekim točkama dnevnog reda raspravljati objedinjeni mogu donijeti samo prisutni zastupnici kojih u sabornici može biti manje od 76 koliko iznosi kvorum. Ili konstantno razvlačenja i svađe oko famoznih replika koje se provlače kroz lažno pozivanje na kršenje poslovnika.

Ili činjenica da se na sjednicama odbora često glasa tako da zastupnici unaprijed deponiraju svoj glas što je potpuno nakaradna praksa. I sve se ovo vuče već godinama.

Stalno se govori o reformama koje je potrebno provesti da bi se stvorili uvjeti da Hrvatska postane gospodarski uspješna zemlja. Ali s druge strane je više nego očito da domaća politička elita nije u stanju reformirati rad Sabora tako da barem procedure donošenja odluka budu jasne i nedvosmislene. I da postoji mehanizam koji će spriječiti da ih neki pojedinci grubo krše. Nije baš jasno kako domaća politika kani provesti nužne komplicirane gospodarske reforme ako nije u stanju obaviti relativno jednostavan zadatak – kreirati jasnu i razboritu saborsku proceduru.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.