Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1n
Sutra: 5° 5° 1n
20. siječnja 2020.
PUTEVI I STRANPUTICE

kolumna ZLATKO CRNČEC: HDZ u problemu koji je sam stvorio

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 12. ožujak 2019. u 22:22 2019-03-12T22:22:14+01:00

HDZ definitivno jest najjača politička opcija u Ličko-senjskoj županiji, ali veliko je pitanje što će od toga na kraju imati. Jer, recimo gradonačelnik Gospića Karlo Starčević je sve samo ne relativno pitomi haespeovac kakav je bio Ivan Tepeš, sjeća li ga se netko, koji je par godina bio predsjednik HSP AS-a, stranke koja je na parlamentarne izbore 2015. išla na zajedničkoj listi s HDZ-om. Karlo Starčević potpuno je drugačiji par rukava. Recimo, prije par tjedana nakon što je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na kratko zaključila da je pogriješila kada je ustvrdila da je »Za dom spremni« stari hrvatski pozdrav, Starčević se oglasio otvorenim i prilično tvrdim pismom. U njemu je naglasio da je negiranje tog pozdrava »pljuvanje svih žrtava Domovinskog rata, poginulih branitelja, pripadnika HOS-a, koji su položili svoje živote za »Za dom spremni«. Za razliku od Tepešovog jednokratnog ustašovanja, Starčević ovako govori i djeluje više od 20 godina. Bilo bi zanimljivo čuti kako bi se ova koalicija svidjela Miloradu Pupovcu koji drži HDZ iznad vode na nacionalnoj razini.

S HDZ-om ni u kojem slučaju ne namjerava surađivati ni Ante Dabo i njegova neovisna lista. Tu su još i dva zastupnika SDSS-a, ali i tu postoji problem. Točnije, dva. Jedan je taj da si naravno HDZ ne može dopustiti da u Lici vlada zajedno samo sa srpskom strankom. A drugi je gola činjenica da SDDS ima dva mandata, HDZ 13, što znači da im ipak nedostaje još jedan da bi imali većinu.

Ostaje, naravno, još lista Darka Milinovića. Ali ako bi se išlo s njom automatski se postavlja pitanje čemu je onda uopće služio ovaj cirkus s izborima. Naravno, u igri je još jedan scenarij. To da HDZ negdje pronađe još tri zastupnika koji bi iznenada shvatili da je hadezeov program najbolji. Ali to ne bi bila ni pirova pobjeda. Bio bi to cirkus.

HDZ je zapravo na nižoj razini napravio ono što se dogodilo na državnoj kada su na prilično ružan način prekinuli s Mostom. Tada je Plenković pred upaljenim kamerama u izravnom prijenosu rekao tajnici da pripremi dokumentaciju kojom će iz Vlade naglavačke izbaciti Mostove ministre. Naravno da se s Mostom tada moglo drugačije razgovarati i tako izbjeći situaciju da HDZ ovisi o troje zastupnika SDSS-a, što je loše sjelo tvrdoj desnici, te o žetončićima Milana Bandića, što nije sjelo nikome.
Tako se moglo razgovarati i s Milinovićem. Središnjica stranke ga je bespotrebno ponizila početkom 2017. kada je odluka o čelniku Plitvičkih jezera donesena u Zagrebu, a ne u Gospiću kako je to dotad bio slučaj. Naravno da je odvratna praksa da lokalni šerifi koriste lokalne i javne tvrtke kao da im je to očevina, ali ona postoji u cijeloj Hrvatskoj. Nije svojstvena samo Milinoviću, naravno ni samo HDZ-u. Na taj način funkcionira, uz časne iznimke, gotovo sva hrvatska političke elita. Pa nije baš jasno zašto su Plenković i suradnici odlučili praksu mijenjati samo na Milinoviću. I tako od »stabilne« situacije u Ličko senjskoj županiji došli do ovog što sada imaju.
I u samom se HDZ-u može čuti da su Plenković i njegovi suradnici zapravo naštetili stranci kada su odlučili nagaziti Milinovića. Dio članova je uvjeren da se s njim mogao postići dogovor u sklopu kojeg bi se on mirno povukao prije sljedećih lokalnih izbora. I zadovoljio se još jednim saborskim mandatom kao časnim izlazom iz cijele situacije. Tim više što je i on vjerojatno svjestan da je biračima HDZ-a u Lici dosta i njega i njegove politike. To su uostalom pokazali i rezultati lokalnih izbora 2017. kada je od četiri grada osvojen samo jedan, a izbori su izgubljeni i u samom Gospiću.

Skupština Ličko-senjske županije lako bi mogla biti primjer kako će nakon sljedećih parlamentarnih izbora izgledati Sabor. HDZ bi mogao imati daleko najviše zastupnika kao što sada ima vijećnika. Ali opet manje od pola tako da će mu biti potreban još netko da s njim formira parlamentarnu većinu kao što mu sada u Lici treba netko za skupštinsku. A takvog u principu baš i nema jer nitko od desnog centra ulijevo s HDZ-om neće. A s onima koji možda ipak hoće, sam HDZ pak ne može ako ne želi velike probleme s Pupovcem i Bruxellessom. A sve je za HDZ moglo biti drugačije da je na ključnim mjestima bilo samo malo manje arogancije prema nekim partnerima. I samo malo više osjećaja za stranku koju se vodi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.