Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
18. siječnja 2020.
PUTEVI i STRANPUTICE

kolumna ZLATKO CRNČEC HDZ-ovo članstvo čeka odgovore

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 15. lipanj 2019. u 19:51 2019-06-15T19:51:27+02:00

U očekivanju prvog izravnog dodira predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića sa stranačkim članstvom, u ponedjeljak u Lisinskom na obilježavanju 30 godišnjice HDZ-a, nameće se pitanje kako će on tom prilikom pojasniti neke svoje poteze, od kojih su neki sigurno pridonijeli lošem rezultatu na nedavnim europskim izborima. Recimo, što je dovelo do njegove odluke da listu nosi Karlo Ressler. Nije to bilo baš najbolje dočekano u stranačkim redovima, da se na tako odgovornu poziciju stavlja osoba bez ikakve stranačke povijesti, osim što je posinak Vladimira Šeksa. Politika se nažalost u pravilu svodi na pojednostavljivanje pa je tako Ressler doživljavan tek kao štićenik HDZ-ovog veterana i kingmakera. Iako je on već odavno politička osoba za sebe, čija je karijera gotovo u potpunosti vezana za Plenkovića, a skoro nimalo za Šeksa.
I onda se premijer samo dan nakon europskih izbora javno čudio kako to da javnost nije prepoznala »obrazovanog mladog konzervativca Karla Resslera«. A veliki je paradoks da Ressler jest baš to, ali da u kampanji to ničim nije pokazao. Kao da je u izbornu utrku bio bačen da pliva u neprijateljskim političkim vodama zavezanih nogu i ruku. Pa se tijekom cijele kampanje sveo samo na ponavljača sterilnih floskula o EU-u bez ama baš ikakvog pokušaja da se približi HDZ-ovom članstvu i biračima. 
A imao bi im dosta toga reći što bi im se svidjelo. Recimo, njegove simpatije za Hod za život ili činjenicu da je na sjednici predsjedništva HDZ-a on bio taj koji je predlagao da se saborskim zastupnicima HDZ-a da pravo da o Istanbulskoj konvenciji glasuju po svojoj savjesti. Što je, kažu neki od prisutnih, prilično šokiralo Plenkovića.
A i sama je ta famozna konvencija velika nepoznanica. Ni do danas nikome u HDZ-u nije jasno zbog čega se Plenkovic odlučio odjednom samo tako iz vedra neba najaviti ratifikaciju tog dokumenta. 
A to mu je, s gledišta HDZ-ove pozicije na političkom tržištu, bila vjerojatno najgora odluka otkad je postao predsjednik stranke. Njome je protiv sebe okrenuo dobar dio vrha stranke - čak i one koji nisu imali ideoloških prigovora na cijelu stvar – koji se s pravom osjetio povrijeđen činjenicom da ga se oko tako osjetljive odluke nije baš ništa pitalo. Zbog istog su se razloga osjetiti povrijeđeni i neki krugovi unutar Katoličke crkve kojima je puno više zasmetala činjenica da nisu bili unaprijed obaviješteni o cijeloj stvari, nego sam sadržaj ovog u biti nevažnog dokumenta.
Ali definitivno je najveću štetu zbog Istanbulske konvencije HDZ pretrpio jer si je otvorio bokove prema desnici, a to je pak ohrabrilo i dio zastupnika HDZ-a pa je došlo do događaja bez presedana. Da znatan broj zastupnika ove stranke otvoreno prkosi vodstvu. A cijela je priča bila potpuno nepotrebna. 
Mogla je nesretna Deklaracija i dan danas tavoriti negdje na dnu saborskog dnevnog reda. Naravno, ljevica i centar bi oko toga radili veliku buku, što bi čak možda pomoglo Plenkoviću i njegovom timu da si ojačaju položaj i među članstvom i među biračima. Ali oni su odlučili suprotno, s prilično katastrofalnim posljedicama.
Današnja je politika samo dojam. I to je pravilo u ovom slučaju radilo izravno protiv vrha HDZ-a, a time i cijele stranke. A posljedica je cijele priče da se žene i dalje tuku, a da su na cijelom slučaju na zamahu dobili i Ruža Tomašić, i HRAST, i drugi akteri na desnoj strani političke pozornice. I da je HDZ izgubio glasove i spao na ponižavajućih 22 posto.
Nije baš jasno ni zašto se na ovakav način išlo u obračun s Darkom Milinovićem. Prvo su ga javno ponizili jer su odbili njegove kadrove za pozicije u tvrtkama na području njegove županije, čime su ga praktički prisilili da napravi ovo što je napravio. Što je pak rezultiralo cirkusom da se središnjica stranke u jednom trenutku našla okupirana ličkim članovima stranke koje je doktor Dado u Zagreb dopremio u nekoliko autobusa. I prije ovog sukoba Milinovićeva je zvijezda u Lici bila na zalazu, o čemu su najbolje govorili rezultati lokalnih izbora 2017. godine, u kojima je HDZ izgubio niz dotad neupitnih stranačkih uporišta. Ali i tu se vjerojatno moglo odraditi meko spuštanje, a ne ići u frontalni napad. Članstvo očekuje odgovore na ova i niz drugih pitanja. O njima će ovisiti puno toga vezano za rasplet situacije u HDZ-u, a time i u državi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.