Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
14. prosinca 2019.
Slučaj 'štikla'

TIHANA TOMIČIĆ Gdje je Forum žena SDP-a kad Obersnel nasilnički nasrće na Ivonu Milinović?

Foto Vedran Karuza, Sergej Drechsler
Foto Vedran Karuza, Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 13. srpanj 2019. u 15:00 2019-07-13T15:00:00+02:00

Grad, to sam ja? Pa teško, grad smo svi mi, čak i oni/e u štiklama

Krupan čovjek gromkoga glasa, pritom osoba velike političke moći, glasno viče u službenim prostorijama i pred kamerama, i prilazi ženi koja sjedi u klupama. Stupanj njegova nekontroliranog vikanja raste, izgleda kao da će je udariti i uz to tablet koji drži u ruci baciti o pod, no u zadnji tren se savladava i mijenja smjer prema izlazu iz dvorane. Ali svoju nasilničku epozodu bučno završava riječima: »Dajte se koncentrirajte, ili ste opet na visokim štiklama pa to utječe na vaše raspravljanje?!«.

Da je to učinio Andrej Plenković ili Milan Bandić, nastala bi opća pobuna. Forum žena SDP-a već bi poslao barem tri priopćenja, a vjerojatno bi se oglasile i institucije, pravobraniteljice za ljudska prava, prava žena i razne nevladine udruge.

No, kad viče SDP-ovac, u ovom slučaju riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je grubo, nasilnički i seksistički na sjednici Gradskog vijeća Rijeke nasrnuo na HDZ-ovu vijećnicu Ivonu Milinović, to valjda nije tako strašan incident. Pa općepoznato je da je Obersnel malo nervozan čovjek, zar ne? To je njegov poznati temperament. Kao što neki žele biti predsjednici s karakterom, Obersnel je gradonačelnik s temperamentom.

A pitanje glasi: gdje je sad Forum žena SDP-a? Gdje su sad dežurni ljevičarski moralizatori, B.a.b.e. i ostali reprezentanti spolnih, vjerskih i ostalih manjina? Zašto sad »Rada Borić« ne prosvjeduje na Korzu, kao što se prosvjeduje protiv izmjena GUP-a u zagrebačkoj Skupštini ili oko Istanbulske konvencije na Markovu trgu?

Nažalost, Hrvatska je društvo dvostrukih kriterija. A Vojko Obersnel je malo nervozan. Nema u tome ništa čudno, pod znakom pitanja je gradski milenijski projekt, a još više njegov osobni životni projekt, Rijeka EPK. Gradonačelnik je predložio zaduženje od dodatnih 40-ak milijuna kuna kako ne bi propala dosadašnja europska sredstva koja se u tom slučaju vraćaju Bruxellesu s penalima, i kako bi brod Galeb bio obnovljen, kao i zgrada Šećerane u kompleksu Benčić.

Bez te odluke Gradskog vijeća ne samo da ključni infrastrukturni projekti za EPK neće biti dovršeni, nego će Grad još morati vraćati i prethodno ugovorena i odobrena sredstva. Velika je odgovornost na vijećnicima, apelira Obersnel.

No, zaboravlja da je prije toga od Gradskog vijeća, koje je lokalne izbore 2017. završilo s nedefiniranom većinom te se radi o nestabilnoj i trusnoj tvorevini bez formulirane politike, napravio isto ono što Milan Bandić radi u Zagrebu i u Saboru. Nema nikakve razlike između Bandićevih »žetončića« u Saboru i Obersnelovih partnera u Gradskom vijeću Rijeke.

Najprije je pokušao s Akcijom mladih, pa kad nije išlo, preorijentirao se HNS-u, koji je na nacionalnoj razini vjeran partner HDZ-u, da bi na kraju kao rezervu angažirao Listu za Rijeku.

Rezultat: Gradsko vijeće je u pat poziciji sa 18 glasova za njegove prijedloge i 18 glasova protiv. U takvoj konstelaciji jedino što je Gradsko vijeće Rijeke moglo izglasati u dva ujutro nakon 14 sati rasprave, bila je odluka da se odluka – odgodi, do 24. ovog mjeseca kad će se ponovno sastati.

Stvar pritom na površini izgleda čisto: Lista za Rijeku ne želi glasati za kredit i ne može se tvrditi da ih je Obersnel ičim »kupio«, no plan je bio da drže kvorum dok nekoherentna oporba šeće po Korzu, a Obersnelove odluke klize kao po loju. No, ovoga puta se oporba ujedinila, došlo ih je svih 18, i ostala je blokada.

Hoće li EPK doći u pitanje zbog oporbe? Ili ipak zbog onih koji nisu na vrijeme prijavili projekte, proveli natječaje i rezervirali dovoljno novca za obnovu Galeba i ostalog? To će ocijeniti birači na idućim izborima. A nažalost i gosti koji iduće godine posjete Rijeku, ako ona ne bude zadovoljila njihova očekivanja u sklopu EPK-a.

Ono što je tema ovog teksta, nije EPK. To je ponašanje riječkoga gradonačelnika koji nasrće na žene, vrijeđa, viče, ne poštuje oporbu ni osobe koje je zastupaju.

Grad, to sam ja? Pa teško, grad smo svi mi, čak i oni/e u štiklama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.