Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
27. siječnja 2020.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Slučaj doktora Bahtijarevića

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 3. veljača 2018. u 9:51 2018-02-03T09:51:18+01:00

Oko dvije tisuće roditelja maloljetnih pacijenata koji su se liječili ili sada leže u nacionalnoj kliničkoj bolnici za djecu, zagrebačkoj Klaićevoj, peticijom je podržalo dr. Zorana Bahtijarevića, kirurga koji tri godine uspješno vodi tu važnu ustanovu.

Dvije tisuće potpisa u samo jednom danu.

Takva spontana akcija građana iz svih zakutaka Hrvatske u korist jednog šefa bolnice do sada nikad nije viđena. No, raspisan je natječaj za ravnatelja Klaićeve, a Bahtijarević se ne može javiti da nastavi raditi isto što je dosad znao i mogao kao v.d. jer – nema uvjete.

On je »samo« specijalist opće kirurgije, a nema znanstveno zvanje. Nije, dakle, ni docent, ni sveučilišni profesor, a pravila kažu da bez toga nema ravnateljske stolice. Hvale ga na sva usta da je svaki dan s teško oboljelom djecom i roditeljima. Da je bolnicu podigao u svakom smislu i financijski je oporavio. Da hrabri teško oboljelu djecu i pomaže gdje god stigne. Podržava ga i Upravno vijeće bolnice. Ali pravila su pravila: mora otići. Uskoro dolazi netko drugi.

Moja draga kolegica, novinarka koja milijun godina prati zdravstvo i izvrsno ga poznaje, kaže mi jučer da se regule moraju poštovati i da ih ne treba kršiti zbog pojedinačnog slučaja. Ako propozicije ne valjaju, neka se pišu nove, ali u Hrvatskoj se moramo naučiti redu. OK, kaže ona, Bahtijarević je sigurno dobar organizator, popularan je među pacijentima, sve je to jako lijepo. Ali mogao je dosad postati docent, pa onda formalnog problema za njega ne bi bilo. I u pravu je, načelno. Ali nemojmo se samo praviti grbavi, jer ta sakrosantna »načela« su u stvarnosti evo ovakva.

Ravnatelji SVIH bolnica postavljaju se u našoj zemlji po stranačkoj podobnosti. Tko je na vlasti, dovodi svoje. Neki politički uvezani liječnici čak se vole javno hvaliti svojom pripadnošću političkoj stranci, iako se od politike u bolnici možeš samo gnušati. Sada je u điru HDZ. Prije su bili drugi. Bahtijarević nije član nijedne stranke, pa tako ni ovih koji su sada na vlasti. I bit će – iskustva koliko hoćeš – da su se na njegovo mjesto nameračili kolege s političkim zaleđem i da su već pala obećanja s vrha. Tako je sada i uvijek u hrvatskom zdravstvu.

Ma tko je od nas ikad vidio ravnatelja bolnice kad je tamo ušao na vrata da se liječi? Ravnatelji su u Hrvatskoj političke zvijerke, bogovi, s anonimnim se pacijentima ne miješaju. I više se bave svojim profesurama, svojim putovanjima, kongresima i titulama, nego bolnicama kojima upravljaju. Zato je stvarno neobičan ovaj Bahtijarević koji non-stop hoda po odjelima. Dostupan. Vidljiv. Empatičan i prisutan.

A uvjeti za ravnateljsku funkciju – koji automatski delegitimiraju Bahtijerevića – sigurno neće biti promijenjeni. To je od Ministarstva zdravstva već u dva navrata tražilo Upravno vijeće Klaićeve bolnice, ali Ministarstvo se nije ni oglasilo. Zašto i bi, kad im nitko ništa ne može i kad, uostalom, imaju druge planove?

Sada ministar Kujundžić tvrdi kako za njihova pisma ne zna. No, mogla bih se kladiti da bi Kujundžić bolje pazio što mu se šalje iz Klaićeve da je Bahtijarević »njihov«. U svim bolnicama su »njihovi«, pa će biti i u ovoj. A pacijenti su ionako nebitan faktor kad je glavni faktor stranačka iskaznica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze