Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 1
Sutra: 2° 2° 1
12. prosinca 2019.
Uvodnik

Komentar DRAŽEN CIGLENEČKI Premijer udara po Milanoviću i Škori, a predsjednica po njemu

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 4. kolovoz 2019. u 15:57 2019-08-04T15:57:32+02:00

Parlamentarna opozicija pritišće Plenkovića da se riješi Kujundžića, poslali su u proceduru zahtjev za opoziv ministra zdravstva, a predsjednica, premijerova nominalna saveznica, im se, eto, pridružuje. Pa koja je ovo država! 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je početkom tjedna, nesvjesna prisustva novinarke Jerusalem Posta, na sastanku sa svojim domaćinima u Izraelu svašta pričala o BiH, migrantima, Iranu, teroristima...

Premijer Andrej Plenković je suzdržaniji političar i vjerojatno nikad ne bi bio tako otvoren sa strancima. Svejedno, Plenković je u potpunosti podržao predsjednicu Republike u tvrdnjama da je izraelska novinarka apsolutna lažljivica, a odlučno ju je branio i od lavine kritika državnih dužnosnika i vjerskih vođa iz BiH. Još je i, budući da se Kolinda Grabar-Kitarović odbija uključiti u izbornu kampanju, udario po njezinim glavnim protukandidatima Zoranu Milanoviću i Miroslavu Škori, računajući, naravno, da bi mu oni mogli bespoštedno odgovoriti, što su i učinili.

Bio je, dakle, Plenković proteklih dana maksimalna potpora predsjednici, premda ga ona i dalje vuče za nos odgađajući službenu objavu kandidature. I što je Plenković dobio zauzvrat? U petak ga je kandidatkinja HDZ-a napala najgrublje od kada on obnaša premijersku dužnost.

U intervjuu za Hrvatski radio Milanovića i Škoru nije spominjala, ali je zato raspalila po Plenkovićevoj vladi. Svježe promjene poreznog sustava su je, rekla je, razočarale, a žao joj je što premijer, u sklopu rekonstrukcije Vlade, nije smijenio i ministra Milana Kujundžića.

Plenković po njezinim protivnicima, a predsjednica po njemu. Kakva apsurdna kampanja. Ovakvo što još nismo imali. Kako je do izbora pet mjeseci, ove ćemo ocjene još, prema svemu sudeći, puno puta ponoviti.

A razlozi bezobzirnog ponašanja Kolinde Grabar-Kitarović kriju se u jednoj rečenici koju je, kako je prenijela Hina, odaslala u eter Hrvatskog radija. Ne, nije to predsjedničina tvrdnja da je Thompson »veliki domoljub«.

Što uopće znači ta besmislica, kako se to postaje veliki domoljub? Je li možda i ona, koja je, bez dogovora s Vladom, iz hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu šmugnula u NATO, također veliki domoljub?

»Za rejting Vlade i HDZ-a, koji je, prema anketama u padu već šest mjeseci, predsjednica smatra da se to i na nju odrazilo jer, »iako je nadstranačka osoba, potječe iz te stanke«, to je ta rečenica. Bingo!

Kolinda Grabar-Kitarović je u egzistencijalnoj panici. Krajem prošle godine je hladnokrvno procijenila da je Plenković njezina dobitna kombinacija za ostanak na Pantovčaku.

Preko noći je prestala bockati njegovu Vladu i obustavila desničarsku retoriku. Rekonstruirala je Ured predsjednice i stavila se pod Plenkovićevo okrilje. No, suprotno predsjedničinim prognozama, premijeru i HDZ-u odjednom je loše krenulo.

Njihova je lista na europskim izborima zabilježila najgori rezultat u povijesti stranke i sa SDP-om je HDZ danas skoro u egalu. Oko Plenkovića se sve više širi zadah nemoći, koji se već osjeća i na Pantovčaku.

I Kolinda Grabar-Kitarović vraća se u fazu kad joj je savjetnik bio Mate Radeljić. S tim da je sada još otrovnija u odnosu na premijera. Čak je i prema Milanoviću bila blaža. Ni njemu, dok je bio u Banskim dvorima, nije govorila koje bi ministre trebao potjerati.

Parlamentarna opozicija pritišće Plenkovića da se riješi Kujundžića, poslali su u proceduru zahtjev za opoziv ministra zdravstva, a predsjednica, premijerova nominalna saveznica, im se, eto, pridružuje.

Pa koja je ovo država! Može li Plenković još pet mjeseci izdržati torturu Kolinde Grabar-Kitarović? Tko zna što mu je tek u drugom krugu, kad zaista bude stani-pani, ona spremna sve raditi. To jednostavno nije humano.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.