Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
27. veljače 2020.
Uvodnik

Komentar BRANKO MIJIĆ Kolinda predsjednica Europske komisije? Teško! Nemoguće!

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 21. lipanj 2019. u 15:31 2019-06-21T15:31:48+02:00

Bilo kako bilo, i tko god na koncu postao novim predsjednikom EK, Kolinda Grabar-Kitarović već je sada profitirala kiteći se perjem koje joj je nenadano palo u krilo. Sada slobodno može objaviti svoju kandidaturu za drugi mandat, a nakon svega mogla bi razmisliti i o sloganu »Predsjednica s europskim karakterom«. Zvuči poznato, ali i dobro

Mogućnost da hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović postane predsjednicom Europske komisije, kako su se to jučer raspisali neki ugledni europski mediji, ima pred sobom više teškoća i jednu nemogućnost.

Činjenica da se europski socijalisti i liberali protive kandidaturi njemačkog demokršćanina Manfreda Webera za predsjednika Europske komisije, ali pristaju da to mjesto pripadne Europskoj pučkoj stranci, dovela je do toga da se umjesto »spitzenkandidata« traže nedeklarirani kandidati, a među njima belgijski dnevni list Le Soir spominje i dvoje najviših hrvatskih dužnosnika, Kolindu Grabar-Kitarović i Andreja Plenkovića.

Poput mane s neba pala je ova medijska nominacija hrvatskoj predsjednici čija je neodlučnost u isticanju svoje kandidature za drugi mandat na Pantovčaku polako počela ići na živce i njezinim simpatizerima.

Sada je dobila alibi koji je samo mogla poželjeti, jer mogućnost da s magarca skoči na konja, i za nevjerne Tome bit će uvjerljivo opravdanje zašto je čekala s kandidaturom.

Teško je očekivati da bi velika i stara Europa mogla progutati to da na njezino čelo dođe netko iz najmlađe, 28. članice, iz države koja se u ovih pet-šest godina baš i nije pokazala uspješnom po bilo kojem europskom mjerilu.

Još je teže zamisliti da bi Europski pučani, nakon Josea Manuela Barrosa i Jean-Claudea Junckera, pristali da ih predstavlja netko znatno slabijeg utjecaja na europsku politiku, pogotovo što će funkcije predsjednika Europskog vijeća i Parlamenta morati prepustiti drugim grupacijama.

Najteže je pak očekivati da bi Kolinda Grabar-Kitarović bila taj kandidat koji bi konsenzualno bio prihvatljiv za sve europske pučane.Pa čak da sve te teškoće Kolinda Grabar-Kitarović nekim čudom i preskoči, ostaje ona nemogućnost zbog koje neće biti izabrana, a zove se Andrej Plenković!

Hrvatski premijer, zajedno s latvijskim, ovlašten je ispred EPP-a za pregovore za socijalistima i liberalima, a nemoguće je da bi bez pristanka utjecajnih samoinicijativno mogao progurati Kolindu Grabar-Kitarović za predsjednicu EK, čak kada bi to i sam htio!

Ne treba zaboraviti Plenkovićev politički put, njegov uspon od »briselskog ćate« do premijera, kao i nikad skrivenu ambiciju da jednog dana svoju državničku karijeru opet nastavi u Bruxellesu.

Nije Plenković nikada »pucao« na drugorazredna mjesta i funkcije, uostalom kao takav je i programiran i profiliran da kao ljubimac mnogih svojih utjecajnih prijatelja kojima se hvalio, od Tajanija do Junckera, jednog dana zasjedne na neku od najodgovornijih europskih funkcija.

I sada bi taj i takav Plenković, u situaciji kada se uz Kolindu Grabar-Kitarović spominje i njegovo ime, trebao uzmaknuti i osobno promovirati predsjednicu s kojom nikada nije bio na istom valu?Nemoguća misija!

- Pustimo medijske napise - bio je jedini premijerov komentar po dolasku na sastanak čelnika EPP-a uoči summita EU-a.Pregovori šestorice očigledno su tvrdi, teško da će netko tek tako popustiti, a kuloarske špekulacije imenima dobrodošla su hrana novinarima.

Plenković teško da može predložiti sebe, pa čak da ostali pučani na tome inzistiraju, jer bi kod kuće ostavio stranku u previranju koja bi njegovim kukavičjim bijegom mogla teško stradati i na predsjedničkim, ali i na izvanrednim parlamentarnim izborima.

Kapetan nikada prvi ne napušta brod, ali kormilo Bruxellesa puno je izazovnije od barčice Banskih dvora.

Bilo kako bilo, i tko god na koncu postao novim predsjednikom EK, Kolinda Grabar-Kitarović već je sada profitirala kiteći se perjem koje joj je nenadano palo u krilo. Sada slobodno može objaviti svoju kandidaturu za drugi mandat, a nakon svega mogla bi razmisliti i o sloganu »Predsjednica s europskim karakterom«.

Zvuči poznato, ali i dobro.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.