Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
29. siječnja 2020.
Piše Branko Mijić

BRANKO MIJIĆ Heroji i dezerteri

Foto Darko Jelinek
Foto Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 18. listopad 2019. u 17:40 2019-10-18T17:40:59+02:00

Ostat će Milan Kujundžić ministar zdravstva i nakon današnjeg glasanja u Saboru o prijedlogu njegovog opoziva, jer PIK-u, Plenkovićevoj interesnoj koaliciji, ne odgovaraju izbori u ovom trenutku.

I oni koji će dignuti ruke za Kujundžića i oni koji su za njegov opoziv, baš kao i sam premijer, znaju da je on loš ministar i da je u tu fotelju zalutao kao ustupak HDZ-ovoj desnoj struji.

Doduše, za biti ministar u ovoj državi nikada nisu bili presudni znanje i sposobnost, uvijek se na prvom mjestu gledala politička podobnost, a protukandidat Kolinde Grabar-Kitarović na prošlim predsjedničkim izborima kao kandidat minorne Hrvatske zore, uz HDZ-ovu indulgenciju za taj »izdajnički čin«, ima i ono presudno za preživljavanje u ministarskoj fotelji, ima sreće!

Uvijek kada se činilo da je Milan Kujundžić na izlaznim vratima Vlade, netko bi uletio u fotofinišu i bio za prsa ispred njega, tako da će današnjim izglasavanjem povjerenja ministar zdravstva uspješno ostvariti prvi i jedini cilj svog mandata, odraditi ga do kraja.

I potom iz sedla ujahati u nove izbore. Da Kujundžić nije Plenkoviću drag, i nije nekakva tajna, niti je njegova politička krvna grupa, niti mu je generacijski blizak, niti bi ga premijer sekunde držao u svojoj blizini samo da mu svaki put kad se ukazivala prilika maknuti ga, bokovi nisu bili toliko šuplji.

Kad je otipisao mostovce, nije njima mogao utrpati i jednog HDZ-ovog povratnika koji je dobio respektabilan broj preferencijskih glasova i osvojio zastupnički mandat. Kad je spašavajući vlastitu glavu morao zbog afere Hotmail žrtvovati Martinu Dalić, bila je to žrtva kraljice koja nije dozvoljavala i gubitak još jednog pijuna. Kad je na red došla rekonstrukcija Vlade, i kada se Kujundžić spominjao među najizglednijim kandidatima, svojim grijesima s okusom korupcije pretekli su ga i Kuščević i Tolušić i Žalac, a onda u finišu i Goran Marić.

Što o Kujundžiću kao ministru misli premijer, otvoreno je pokazao osramotivši ga odbivši prihvatiti dodatak kolektivnom ugovoru koji je ovaj već parafirao. Ono što bi trebalo biti na sramotu svakom hadezeovcu s dna kace, svima onima koji se u Saboru hvale svojim krvavim gaćama a koji će dići ruku da Kujundžić ostane ministar, tiče se uprvo njegovog izrugivanja i omalovažavanja Domovinskog rata kojeg je kao svetinju divinizirao upravo HDZ.

Svima onima koji su imali strpljenja poslije ponoći s petka na subotu slušati saborsku raspravu, uši je zaparalo Kujundžićevo bahaćenje i vrijeđanje, štoviše prijetnje koje je uputio Mostovoj Ines Strenja koja je u ime oporbe obrazlagala prijedlog za njegovu smjenu.

Nije prvi put da je ministar Kujundžić Ines Strenja omalovažavao kao liječnicu, nedavno je izjavio da ona i šef njezine stranke Božo Petrov manje znače u hrvatskoj medicini nego on u hrvatskoj poljoprivredi, pa nije ni čudo da je Riječanka u jednom trenutku zavapila: »Zbilja ću se potruditi i boriti, bez obzira što neću izići iz Mosta, da SDP pobijedi, jer jao si ga meni i svim mojima ako HDZ ostane na vlasti jer mi je jasno da ću morati otići iz ove zemlje za koju sam se borila.«

I to je ta sitna razlika, ne samo profesionalna već i ljudska, koja bi trebala posramiti svakog HDZ-ovca koji se kune u Domovinski rat kao svetinju a digao je ruku da Milan Kujundžić ostane ministar zdravstva.

Dok je on tih ratnih devedesetih sudjelovao u najbrojnijoj akciji nakon »Oluje«, u akciji »Štura«, potucajući se od nemila do nedraga, od Njemačke preko Amerike do Mađarske, Ines Strenja je svo vrijeme rata bila na Ličkom ratištu spašavajući živote, o čemu su nedavno vrlo dojmljivo na HTV-u svjedočili njezini suborci.

Možda bi taj serijal trebalo i nastaviti i proširiti, a radni naslov mogao bi biti »Heroji i dezerteri«. Ili možda »Heroji i ministri«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.