Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
18. siječnja 2020.
Komentar

Komentar BRANKO MIJIĆ Dečki s Kantride i Arsenala

Snimio Marko GRACIN
Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 27. ožujak 2019. u 16:18 2019-03-27T16:18:57+01:00

Premijeru Plenkoviću odlično će doći ta buka u medijskom kanalu kako bi konačno eliminirao tu žaoku afere Žalac koja se za njega i HDZ počela pretvarati u aferu Lažac. A i izbori su sve bliže, pa bi to treniranje strogoće moglo dati rezultata u HDZ-u tradicionalno nesklonim sredinama poput Rijeke i Pule. I, konačno, lakše će biti javno objaviti definitivnu smrt brodogradnje dok su »dečki s Kantride i Arsenala« iza rešetaka

Prijelomna vijest, stotinu policajaca u akciji, uhićenja, pretresi... Predstava je podsjetila na reprizu spektakla od prije dvadeset godina, čak i ista odvjetnička lica na televiziji.

Kamere su postavljene, novinarima osiguran pristup i snimanje u krupnom planu. Doduše, ovog puta bez sirove sile, maskiranih specijalaca, razbijenih noseva i unošenja osumnjičenika u pritvor.

Ovoga puta nisu iza rešetaka završili »dečki s Knežije« iako ono za što se jučer privedene sumnjiči, više od milijardu kuna, samo po sebi smrdi na zločinačku organizaciju.

Ovoga puta nitko nije pucao iz armbrusta, ručnog bacača, s namjerom da likvidira konkurenciju u kriminalu, a ubije slučajnog prolaznika, već se tikva razbila na opustošenim navozima. Gladni radnici kolateralne su žrtve ovog atentata, a prije eutanazije brodogradnje kao djelatnosti koja je hranila tri-četiri tisuće obitelji, valja objesiti Pedra.

Pravda na kladionicama ne stoji najbolje, gotovo nitko ne vjeruje da će od dvanaestorice privedenih bilo tko biti pravomoćno osuđen, a koeficijenti za odlazak u zatvor još su i manji.

Tko je, uostalom, u ovih tridesetak godina u kojima smo svjedočili nezabilježenoj privatizacijskoj pljački, kriminalu i korupciji na svim razinama vlasti, na koncu fasovao? Jedino zvučnije ime, koje danas malo kome nešto znači, je Marko Marčinko iz Glumina banke koji je odgulio četiri i pol godine zatvora iako on sam nije jedini koji misli da je bio žrtva političkog progona jer nije htio prihvatiti ulogu petog ortaka i zna se koga spasiti.

Da na robiju odlaze isključivo žrtvovani i najslabije karike, svjedoči bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, osuđen zbog reflektora na seoskom igralištu i bezvezne studije od 500 tisuća kuna zbog koje je odležao deset mjeseci u Turopolju.

Polančec je u ime Vlade potpisao i sporni ugovor s MOL-om zbog kojeg još uvijek traje suđenje njegovom bivšem šefu Ivi Sanaderu optuženom da je za tu rabotu od MOL-a dobio 10 milijuna eura.

Neki dan smo saznali da je omiljenim Tuđmanovim tajkunima, Miroslavu Kutli i Josipu Guciću, nakon 25 godina od počinjenja kaznenih djela za koja ih se teretilo, presuđeno kako je nastupila zastara!? Uz to država, to jest mi, porezni obveznici, moramo im platiti i troškove suda!

U tim hrvatskim bespućima pravosudnog beščašća samo beskrajno naivni i beskonačno glupi mogu vjerovati da će se dvanaestorici uhićenih zbog Uljanika i »3. maja« nešto dogoditi u skorijoj budućnosti.

Bez osobne imovine, kako bi barem djelomično nadoknadili tu »nestalu« milijardu, neće ostati, u zatvoru će još teže završiti. Čemu onda igrokaz u izravnom prijenosu? Premijeru Plenkoviću odlično će doći ta buka u medijskom kanalu kako bi konačno eliminirao tu žaoku afere Žalac koja se za njega i HDZ počela pretvarati u aferu Lažac.

A i izbori su sve bliže, pa bi to treniranje strogoće moglo dati rezultata u HDZ-u tradicionalno nesklonim sredinama poput Rijeke i Pule. I, konačno, lakše će biti javno objaviti definitivnu smrt brodogradnje dok su »dečki s Kantride i Arsenala« iza rešetaka.

Nema sumnje, Plenkovićeva Vlada poduzela je sve da pokop škverova i karmine prođu mirno i dostojanstveno. Amen!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.