Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 23° 23° 1
21. rujna 2019.
Dizajniranje vakcina

Centar izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva otvoren u Rijeci

D. Škomrlj
D. Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 2. ožujak 2015. u 17:29 2015-03-02T17:29:22+01:00

Centar izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva, sa sjedištem na riječkome Medicinskom fakultetu, počeo je s radom, a bavit će se istraživanjima međuodnosa virusa i imunološkog sustava te dizajniranjem cjepiva i vektora za prevenciju i liječenje različitih zaraznih bolesti i tumora, priopćeno je u ponedjeljak iz Centra

RIJEKA  – Centar izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva, sa sjedištem na riječkome Medicinskom fakultetu, počeo je s radom, a bavit će se istraživanjima međuodnosa virusa i imunološkog sustava te dizajniranjem cjepiva i vektora za prevenciju i liječenje različitih zaraznih bolesti i tumora, priopćeno je u ponedjeljak iz Centra.

Voditelj Centra je Dr. Stipan Jonjić, pročelnikom Zavoda za histologiju i embriologiju i voditelj Centra za proteomiku riječkoga Medicinskog fakulteta.Neki od virusa koji će biti predmet pretkliničkih i kliničkih istraživanja u riječkom Centru izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva su citomegalovirusi (CMV) iz porodice herpesvirusa, virus ospica i zaušnjaka, hepatitis virus C te hantavirusi, uzročnici hemoragijske vrućice s bubrežnim sindromom.

Riječki Centar je jedan od sedam hrvatskih centara izvrsnosti koje je proglasio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar i jedini je kojem je institucija nositeljica u Rijeci.

Svrha osnivanja i podupiranja znanstvenih centara izvrsnosti je unaprijediti hrvatsku znanost, prepoznati, umrežiti i vrednovati vrhunske istraživače i inovativna znanstvena istraživanja te ojačati kapacitete hrvatske znanosti za uključivanje u Europski istraživački prostor na temama od iznimne važnosti za znanost i društvo, ističe se u priopćenju.Partnerske ustanove su Centar za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu i zagrebačka Klinika za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević«.

Dr. Stipan Jonjić je autor više od stotinu izvornih članaka u području imunologije i virusologije citiranih oko 5000 puta, voditelj je i suradnik na više od 30 domaćih, EU i međunarodnih projekata s financiranjem većim od devet milijuna eura za riječki Medicinski fakultet. Dobitnik je brojnih znanstvenih nagrada u zemlji i inozemstvu, prvi dobitnik projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) u Hrvatskoj te član Leopoldine, Njemačke nacionalne akademije znanosti.

Uz dr. Jonjića u Znanstvenom odboru Centra su i Bojan Polić i Astrid Krmpotić s Medicinskog fakulteta u Rijeci, Alemka Markotić s Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu te Beata Halassy sa Sveučilišta u Zagrebu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.