Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
28. veljače 2020.
Endemska životinjska vrsta

Australski čudnovati kljunaš na rubu izumiranja: Znanstvenici upozoravaju da je krivac i čovjek

FOTO/ Wikimedia Commons
FOTO/ Wikimedia Commons
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2020. u 7:44 2020-01-24T07:44:34+01:00

Znanstvenici su istražili koje su sve prijetnje dovele do ove užasne vijesti o izumiranju vrste. 

Australski čudnovati kljunaš na rubu je izumiranja zbog australskih suša i ostalih klimatskih promjena, pokazuje studija znanstvenika sa Sveučilišta Novi Južni Wales, prenosi CBS

Čudnovati kljunaš je jedinstvena vrsta sisavca koja za razliku od ostalih na svijet ne donosi žive mlade nego polaže jaja. S obzirom na to da hranu nalazi prvenstveno u vodi, mora biti dobro prilagođen velikim promjenama temperatura tijekom svih godišnjih doba.

Studija zaključuje da postoji hitna potreba za nacionalnom procjenom rizika za ovu vrstu sisavaca. Znanstvenici su istražili koje su sve prijetnje dovele do ove užasne vijesti o izumiranju vrste. 

Profesor Brendan Wintle sa Sveučilišta Melbourne kaže da bi trebali učiti iz onoga što se događa koalama, da bi razumijeli što se događa kada ignoriramo znakove upozorenja.

Koautor studije, profesor Richard Kingsford kaže da je suša ključan razlog pada populacije čudnovatih kljunaša u Australiji jer su presušila njihova prirodna staništa, rijeke. Autori istraživanja ističu da je gubitak staništa uzrokovan prvenstveno ljudskim djelovanjem, izgradnjom brana i čišćenjem zemljišta te klimatskim promjenama.“Do ruba istrebljenja čudnovatog kljunaša su dovele i rijeke pune pepela te nedostatak kisika u područjima u kojima ovi sisavci žive”, kaže Bino i dodaje da se što prije moraju poduzeti mjere da bi se spriječio nestanak ove endemske vrste.

Studijom se predviđa da će, ovisno o tomu kakva će suša nastupiti u idućih stotinu godina, ovaj sisavac izumrijeti na otprilike 40 posto područja istočne Australije u kojima trenutno živi.

Dugotrajna suša, rekordno visoke temperature i razorni požari u Australiji rezultirali su ekološkom katastrofom koja prijeti još nekim životinjskim vrstama, poput koala i kratkorepih valabija. 

Međunarodna udruga za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) čudnovate je kljunaše svrstala u kategoriju “gotovo ugroženih”, što znači da je riječ o vrstama kojima trenutačno ne prijeti izumiranje, ali bi u bliskoj budućnosti mogle postati ugrožene.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.