Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
12. studenoga 2019.
Soyuz-2-1b

VIDEO Rusku raketu opalila munja prilikom polijetanja: "U Rusiji, raketa opali munju"

FOTO/YouTube Screenshot
FOTO/YouTube Screenshot
Autor:
Objavljeno: 29. svibanj 2019. u 7:55 2019-05-29T07:55:30+02:00

Dramatičan video pokazuje bljesak munje koja pogađa raketu tijekom rane faze polijetanja.

Rusku raketu Soyuz-2-1b je nekoliko sekundi nakon lansiranja, opalila munja, ali – raketa je nastavila s misijom kao da se ništa nije dogodilo.

Soyuz-2-1b je polijetala ovog ponedjeljka, s kozmodroma Plesetsk, prema izjavi ruskog Ministarstva obrane, prenosi Gizmodo.

Pojačalo opremljeno gornjim stupnjem Fregata, isporučilo je zamjenski satelit za navigacijski sustav GLONASS u orbiti nekoliko sati kasnije.

Dramatičan video pokazuje bljesak munje koja pogađa raketu tijekom rane faze polijetanja.

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je uspjeh, pišući: "Lansiranje lansirnog vozila i lansiranje letjelice u izračunatu orbitu odvijalo se u normalnom načinu rada."

"Soyuz rakete imaju tendenciju lansiranja u većini vremenskih uvjeta, ali ovo lansiranje je provedeno u posebno lošim uvjetima i čak je doživjelo udar groma u ranoj fazi prve etape", napisao je William Graham u svom izvještaju o lansiranju za NASA – in Spaceflight Now. "Raketa nije pretrpjela nikakve štete zbog događaja.", prenosi Gizmodo.

Komentari na društvenim mrežama nisu izostali. Jedan korisnik piše da "u Rusiji, raketa opali munju", a drugi da "u Rusiji, Soyuz munjama puni baterije." 

FOTO/Youtube

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.