Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
13. prosinca 2019.
Umro je revolucionar IT-a

Svijet tuguje zbog smrti Stevea Jobsa: Pionir je otišao, više ništa nije isto

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 6. listopad 2011. u 12:32 2011-10-06T12:32:55+02:00

Bio je vizionar i vjerovao je u svoje vizije, što se na kraju pokazalo bitno za čitav svijet. Znao je ono što je bitno njemu napraviti bitnim svima. Zbog toga je bio pionir tehnološkog doba.

 »Tvoje vrijeme je limitirano pa ga nemoj trošiti živeći nečiji drugi život. Nemoj biti zarobljenik dogmi – to je život s mislima koje je netko drugi smislio. Ne dopusti da tuđa mišljenja zatome tvoj osobni unutarnji glas. I najbitnije, imaj hrabrosti slijediti srce i intuiciju. Oni nekako već znaju što ti zbilja želiš postati. Sve ostalo je sekundarno.«

Veliki dio života Stevea Jobsa može se pronaći u ovim rečenicama koje je izgovorio 2005. godine, na dodjeli počasne diplome fakulteta Stanford. Bio je vizionar i vjerovao je u svoje vizije, što se na kraju pokazalo bitno za čitav svijet. Znao je ono što je bitno njemu napraviti bitnim svima. Zbog toga je bio pionir tehnološkog doba.

Zbog toga je 6. listopad izgledao drugačije nego dan ranije. Jer Steve Jobs više nije bio živ. Samo ukucavanje bilo kojeg svjetski relevantnog »sajta« pokazivao je kako taj dan ništa više nije bilo važno. Jer, umro je Steve, iCon, kako ga je jedan magazin nazvao. Tehnološki magazini samo su o tome pisali. Kultni »Wired« imao je promjenjenu naslovnicu, sva u crnu i sva o jednom čovjeku. Ni Google nije odolio - vjerojatno najveći div IT-a na glavnu stranicu svog pretraživača, najotvaranije stranice na svijetu, samo je kratko stavio »Steve Jobs 1955 -2011«. Jednostavno, IT sektor je jednoglasno kazao – pionir je otišao, više ništa nije isto.

Fajter s idejama koje je znao prodati

Mnogi su ga mrzili, da ne bude nikakve zabune. Mnogi su ga potkradali, ali njima je najčešće znao zapapriti kakvom dobrom multimilijunskom tužbom. Jer je, pored svog vizionarstva, bio i borac. Fajter. Mnogi će kazati kako je to povezano s činjenicom da je bio usvojen, ali prava je istina da je jednostavno bio takav. S 13 godina je mrtav-hladan nazvao šefa HP-a (Hewllet-Packarda, ne Hrvatskih pošta) i uspio ga uvjeriti da mu da besplatne čipove, koji su mu trebali za neki od bezbrojnih projekata koje je iskušavao. Imao je ideje, a znao ih je jako dobro prodati. To će vjerojatno nedostajati Appleu, a svijetu će nedostajati njegov estetizam. Jer, Jobs je možda najrevolucionarniji baš po toj ideji kako nešto napredno mora biti i lijepo. I, dođavola, svi ti proizvodi zbilja su bili lijepi. Može se biti zadrti štovatelj PC-a (poput potpisnika ovih redova), može se ne voljeti prijenosna računala (poput potpisnika ovih redova), ali MacBook Air jednostavno je impresivno lijep.

Pisati sad ovdje nekakvu klasičnu Jobsovu biografiju bilo bi pomalo bizarno. Čovjek je revolucionar IT-a, pa tko hoće dosta lako na internetu pronađe sve što treba. Nekako je to prirodnije. Bitnije je kazati što bi izgledalo drukčije da nije bilo Stevea. Pod broj jedan, računalna sučelja bila bi skroz drugačija. Nije isključeno da bi se još uvijek njurgalo s dosadnim DOS-om (sjeća se netko još utipkavanja beskonačnih linija samo da se pronađe .bat ili .exe datoteka?). Tada još mladi Jobs s kolegom mu Wozniackom 80-tih je još imao grafički operativni sustav, kojeg je Microsoft, pa, da se ne lažemo, pokrao i napravio Windowse. Smartphoni s ekranom na dodir bi još uvijek bili neka novina da iz Applea nisu forsirali iPhone. Jadna Nokia mislila je kako će to biti tek prolazni trend, a zbog takvog razmišljanja danas je u najvećoj krizi ikad. I za kraj, tableti, nova glavna fora u IT svijetu, gotovo zaboravljeni do pojave iPada. Jer, takvi su uređaji postojali, samo nitko u njima nije vidio perspektivu. Osim Stevea.

Sedmogodišnja borba

Sedam godina trajala je borba za život. Rak gušterače dijagnosticiran je 2004. godine, a Jobsov komenatr bio je kako do tada nije niti znao što je to gušterača. Tri do šest mjeseci je dobio od liječnika prognozu, ali na kraju se pokazalo kako ima operabilan oblik, nešto što se događa u manje od jedan posto slučajeva. Operiran je, i nakon toga je njegova bitka za život trajala sedam godina. Koje je proveo i dalje se boreći za Apple, svoje prvo čedo, tvrtku na koju je nagovorio Wozniacka i koju su osnovali nakon što su dali otkaze u prijašnjim firmama. Tvrtka koja je postala sinonim za »pokretanje iz garaže«, iako je prava istina da je veći dio vremena pogon bio u Jobsovoj spavaćoj sobi. Jer, je garaža bila ipak nešto premalena.

Sedam godina trajalo je Jobsovo razmišljanje i o smrti. I o tome je kazao riječ ili dvije studentima na famoznom govoru u Stanfordu. »Nitko ne želi umrijeti. Čak i ljudi koji žele ići u raj ne žele umrijeti kako bi dospjeli tamo. A ipak je smrt cilj koji svi dijelimo. Nitko joj nikada nije umaknuo. I tako treba biti, jer je Smrt vrlo vjerojatno najbolji izum Života. Agent životne promjene. Čisti staro da bi napravila put za mlado. Trenutno to »mlado« ste vi, ali jednog dana ne tako daleko od sada, postati ćete staro i biti ćete počišćeni. Žao mi je što sam dramatičan, ali to je jednostavno istina«. Iz ovih riječi se vidi kako nije bio preprlašen od moguće smrti, shvatio je kako je došlo vrijeme da se njega stavi u ladicu »staro«. A kad nisi više mlad, prestaje glad. Glad za novim i boljim. 

Jer, kako bi i sam Jobs završio govor: »Ostanite gladni. Ostanite luckasti«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.