Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
23. studenoga 2019.
Bolje je hrvatski

"Download attachmenta": Upravo se pojavila aplikacija koja nudi hrvatske riječi umjesto tuđica

"Download attachmenta": Upravo se pojavila aplikacija koja nudi hrvatske riječi umjesto tuđica
"Download attachmenta": Upravo se pojavila aplikacija koja nudi hrvatske riječi umjesto tuđica
Autor:
Objavljeno: 5. lipanj 2019. u 7:42 2019-06-05T07:42:06+02:00

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje objavio je novu aplikaciju za pametne telefone »Bolje je hrvatski«, koja korisnicima omogućuje pretraživanje prijedloga hrvatskih zamjena za strane riječi i tuđice.

Aplikacija uključuje gotovo 250 lako pretraživih savjeta, odnosno prijedloga hrvatskih zamjena za strane riječi i tuđice koje su neprilagođene ušle u uporabu u hrvatskome jeziku, kao što su attachment, chatroom, outsourcing, download itd.

Kako napominju iz Instituta, aplikacija je zasad dostupna samo za iOS, a od sljedećeg tjedna i za Android, a može se preuzeti na adresi: https://itunes.apple.com/us/app/bolje-hr/id1462578787

Aplikacija »Bolje je hrvatski« omogućuje pregled svih savjeta te njihovu pretragu po riječima koje se u njima nalaze. Prikaz pojedinoga savjeta potpuno je prilagođen pametnomu telefonu i pruža jedinstveno iskustvo u rješavanju jezičnih nedoumica.

Osim toga, omogućuje spremanje savjeta za koje korisnik zaključi da bi mu mogli češće zatrebati, odnosno stvaranje osobne arhive prijedloga hrvatskih zamjena za strane riječi i tuđice.

Korisnik također može postaviti pitanje Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje te primiti odgovor na njega uz obavijest na mobitelu.

Aplikacija, uz ostalo, omogućuje pregled pet najnovijih prijedloga, pregled i naprednu pretragu svih prijedloga te mogućnost spremanja omiljenih prijedloga, a korisnik će moći i sam predložiti stranu riječ ili tuđicu za koju bi želio da prijedlog hrvatske zamjene bude objavljen na »Bolje je hrvatski«.

To je treća jezična aplikacija (uz Hrvatski pravopis i 555 jezičnih savjeta) Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.