Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
22. listopada 2019.
Objavljeni dokumenti

Dosje FBI-ja dovodi u pitanje poštenje i moral Stevea Jobsa

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 10. veljača 2012. u 12:00 2012-02-10T12:00:37+01:00

Dosje o osnivaču Applea sastavljen je na zahtjev bivšeg američkog predsjednika Georga W. Busha koji je 1991. godine razmišljao da Jobsu ponudi »osjetljiv« posao u vladi.

Dosje FBI-ja o Steveu Jobsu, koji je u četvrtak i javno objavljen, pokazuje da je on bio čovjek kojeg se moralo poštovati kao inovatora, ali su njegovo poštenje i moral bili upitni, javlja BBC.

Dosje o osnivaču Applea sastavljen je na zahtjev bivšeg američkog predsjednika Georga W. Busha koji je 1991. godine razmišljao da Jobsu ponudi »osjetljiv« posao u vladi.

Dokumenti također otkrivaju da su Jobsu 1985. godine prijetili bombom, te da se obratio na budizam i da je priznao eksperimentiranje s drogom '70-ih godina.

FBI je dokumente otvorio za javnost u četvrtak na osnovu zakona o slobodi informacija i postavio ih je na svoju internetsku stranicu.

»Nekoliko pojedinaca dovelo je u pitanje poštenje gospodina Jobsa navodeći da je spreman iskriviti istinu i stvarnost kako bi postigao svoje ciljeve«, stoji u sažetku dosjea FBI-a o Jobsu.

Jobsa je bivši poslovni saradnik opisao kao poštenu i pouzdanu osobu, ali s upitnim moralnim vrijednostima, sklonog laganju i zanemarivanju obitelji.  

Drugi ljudi koje je FBI ispitivao kazali su da je s Jobsom teško raditi, što i ne čudi s obzirom na njegov hiroviti temperament.

»Jobs nije bio inženjer u pravom smislu te riječi već inovativna snaga unutar tehničke zajednice«, rekao je jedan od ispitanika.

Jobs je umro u listopadu 2011. godine nakon duge borbe s rakom gušterače.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.