Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1n
Sutra: 6° 6° 1n
23. siječnja 2020.
"JAMA Oncology"

Studija potvrđuje koristi dijete s visokim vlaknima i jogurtom: Pomažu pri smanjenju rizika od jedne vrste raka

Foto Pixabay
Foto Pixabay
Autor:
Objavljeno: 4. studeni 2019. u 15:18 2019-11-04T15:18:00+01:00

Za vrijeme ispitivanja, sudionici su bili podijeljeni u pet skupina prema količini vlakana i jogurta koje su konzumirali.

Istraživači sa Sveučilišta Vanderbilt otkrili su da dijeta s visokim vlaknima i jogurt pomažu pri smanjenju rizika od raka pluća, prenosi News.

Otkrića objavljena u časopisu "JAMA Oncology" temelje se na analizi podataka iz studija koje su uključivale 1,4 milijuna odraslih u SAD-u, Europi i Aziji.

"Naša studija pruža snažne dokaze koji podržavaju američku smjernicu (US 2015.-2020.) koja preporučuje dijetu s visokim vlaknima i jogurtom", rekao je stariji autor studije Xiao-Ou Shu, profesor sa Sveučilišta Vanderbilt.

Za vrijeme ispitivanja, sudionici su bili podijeljeni u pet skupina prema količini vlakana i jogurta koje su konzumirali.

Oni s najvišom konzumacijom jogurta i vlakana imali su 33 posto niži rizik od karcinoma pluća u odnosu na skupinu koja nije konzumirala jogurt i koja je u organizam unosila najmanje vlakana.

"Ta je obrnuta povezanost bila snažna, dosljedno je viđena kod sadašnjih i bivših pušača, nepušača te muškaraca i žena, kao i kod pojedinaca različitog porijekla" kaže Shu.

Dodaje i da bi zdravstvene koristi mogle biti ukorijenjene u njihovim prebiotičkim (neprobavljivoj hrani koja potiče rast korisnih mikroorganizama u crijevima) i probiotičkim svojstvima.

Pod namirnice bogatim vlaknima spadaju, primjerice, žitarice, pašta, kruh i riža od cjelovitog zrna, voće poput kruške i naranče, povrće kao što je mrkva i slatki kukuruz te grah, grašak i orašasti plodovi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.