Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
27. siječnja 2020.
Nova istraživanja

Prestanak pušenja ovisi o vrsti e-cigareta

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 21. travanj 2015. u 13:06 2015-04-21T13:06:26+02:00

Istraživanje sugerira da najviše izglede za prestanak pušenja imaju pušači koji dnevno koriste tzv. 'tank' e-cigaretu koja se može puniti tekućinama koje sadrže nikotin

LONDON Dva nova istraživanja učinkovitosti elektronskih cigareta u prestanku pušenja pokazala su da uspjeh uvelike ovisi o vrsti tih pomagala te koliko se često koriste.

Istraživanje sugerira da najviše izglede za prestanak pušenja imaju pušači koji dnevno koriste tzv. 'tank' e-cigaretu koja se može puniti tekućinama koje sadrže nikotin.

Mnogi stručnjaci smatraju da su e-cigarete koje zagrijavaju tekućinu s nikotinom i pretvaraju ju u paru niskorizične alternative pušenju, no ostaju pitanja o njihovoj učinkovitosti u prestanku pušenja i sigurnosti po zdravlje.

Dobrotvorna udruga Action on Smoking and Health kaže kako više od dva milijuna odraslih u Britaniji koristi e-cigarete. Najčešće se koriste e-cigarete koje nalikuju pravim cigaretama i potrošne su ili imaju izmjenjive rezervoare dok 'tank' modeli izgledaju drugačije i imaju rezervoare koji se mogu puniti nikotinskom tekućinom.

Znanstvenici kažu kako njihovo istraživanje pokazuje da najveće izglede za prestanak pušenja imaju pušači koji dnevno koriste 'tank' e-cigarete.

»Naše istraživanje sugerira da bi dnevno korištenje 'tank' modela, koji se mogu ponovno puniti tekućinom, moglo davati pušačima veće izglede za prestanak pušenja«, kaže Ann McNeill s King's College London koja je sudjelovala u oba istraživanja.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 1.500 pušača u Britaniji koji su praćeni godinu dana.

Prema prvom istraživanju 65 posto osoba koje su dnevno koristile e-cigarete pokušalo je prestati pušiti tijekom sljedećih 12 mjeseci dok je to pokušalo tek 44 posto onih koji ih nisu koristili.

Oko 14 posto osoba koje su dnevno koristile e-cigarete smanjile su potrošnju pravih cigareta najmanje 50 posto u odnosu na samo šest posto onih koji nisu koristili e-cigarete.

U drugom istraživanju trećina osoba koje su dnevno koristile 'tank' e-cigarete prestala je puštiti u usporedbi s 13 posto pušača koji ih nisu koristili.

»U ovom trenutku ne znamo zašto je veća vjerojatnost da prestanu puštii osobe koje dnevno koriste tank e-cigarete«, kaže voditeljica drugog istraživanja.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Addiction and Nicotine & Tobacco.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze