Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1n
Sutra: 6° 6° 1n
23. siječnja 2020.
Tjedan prevencije raka vrata maternice

Poziv na cijepljenje protiv HPV-a

Foto Roni Brmalj / Novi List / CROPIX
Foto Roni Brmalj / Novi List / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 27. siječanj 2016. u 15:11 2016-01-27T15:11:21+01:00

ZAGREB U Hrvatskoj godišnje od raka vrata maternice oboli više od 300 žena, a u 2014. umrlo ih je 127, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare povodom obilježavanja 10. Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice čiji su organizatori pozvali građane da se odazovu na cijepljenje protiv HPV-a i preglede u sklopu nacionalnog programa prevencije jer to može smanjiti incidenciju pojave malignih oboljenja do 80 posto.
»Od karcinoma vrata maternice u svijetu godišnje oboli oko 530.000 žena, a umire oko 270.000. HPV onkogeni tipovi 16 i 18 uzročnici su oko 70 posto malignih oboljenja, odnosno raka vrata maternice, zbog čega je nužno cijepljenje koje će diljem Hrvatske biti dostupno i za djevojčice i dječake«, naglasila je voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj Anette Kaić Rak.
Navela je da se u razvijenim zemljama poput Velike Britanije cijepi 90 posto djece, a radi se, kaže, o učinkovitoj zaštiti jer cijepivo može spriječiti više od 70 posto oboljenja.

Probir za rak vrata maternice provodi se od 2012. za žene od 25. do 64. godine, a Kaić Rak poručuje kako je bitno da se one koje su u ciljnoj populaciji redovno javljaju na Papa test, tekuću citologiju i HPV testiranje.

»U svijetu je mortalitet od raka vrata maternice visok, oko 52 posto, no provodi li se metoda probira i cijepljenja smanjuju se rizici jer se počinje s ranom terapijom koja može smanjiti mortalitet do 80 posto«, naglasila je.

Nacionalna koordinatorica programa ranog otkrivanja raka vrata maternice Dinka Nakić apelirala je na žene da se odazovu na nacionalni program i poručila roditeljima da dozvole svojoj djeci cjepljenje protiv HPV infekcije kako bi se smanjila incidencija i mortalitet od raka vrata maternice.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar« Zvonimir Šostar podsjetio je da je u Zagrebu prosječna dob stupanja u prvi spolni odnos 15 godina te naglasio da cijepljenje nije dozvola za spolno neodgovorno ponašanje.

Rekao je kako je danas u razvijenom svijetu standard tekućinska citologija, čija je prednost da se iz jednog uzorka mogu odrediti ne samo maligne stanice već i tipizirati HPV, zbog čega se može djelovati na vrijeme.

Povodom 10. Europskog tjedna udruga Sve za nju promovira globalnu kampanju dostupnu na www.hellocurly.org kojom poziva pojedince i organizacije diljem svijeta na podršku prevenciji te podsjeća da su edukacija, cijepljenje i probir temeljne poluge najbolja prevencija.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, organizira u suradnji s partnerima iz kampanje simpozij »Pobijedimo rak vrata maternice« u petak, 29. siječnja, u hotelu Dubrovnik. Simpozij je fokusiran na prevenciju i provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Sve za nju poziva građane da se pridruže središnjem događaju u javnoj kampanji u subotu, 30. siječnja u Arena centru. Organizatori će dijeliti promotivne letke, a građani svojom donacijom mogu podržati preventivne aktivnosti i psihološku pomoć bolesnicama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.