Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
23. siječnja 2020.
Neobrazovani kao u srednjem vijeku

Lepušić: Loš odaziv na cijepljenje protiv HPV-a dijelom je posljedica dolaska konzervativaca na vlast

Lepušić: Loš odaziv na cijepljenje protiv HPV-a dijelom je posljedica dolaska konzervativaca na vlast
Lepušić: Loš odaziv na cijepljenje protiv HPV-a dijelom je posljedica dolaska konzervativaca na vlast
Autor:
Objavljeno: 1. svibanj 2016. u 10:02 2016-05-01T10:02:00+02:00

"Roditelji padaju u nesvijest kada im se kaže da bi se njihovo dijete trebalo cijepiti protiv virusa koji se prenosi spolnim putem. Na kraju se sve svodi na seks, umjesto da je naglasak  na sprječavanju zloćudne bolesti" , kaže poznati zagrebački ginekolog

 Infekcija humanim papiloma virusom uzrokuje cijeli niz malignih oboljenja, no odaziv na besplatno i neobavezno cijepljenje srednjoškolaca u Hrvatskoj i dalje je iznimno nizak, upozorava ginekolog Dubravko Lepušić koji kao razloge navodi svjetonazorske razloge, ali i sve širi otpor protiv cijepljenja u Hrvatskoj.

Poznati ginekolog koji već godinama po školama educira adolescente o spolno prenosivim bolestima ističe da cijepljenje protiv HPV-a nema nikakvih nuspojava, a štiti adolescente od kontakta s HPV-om koji je povezan s cijelim nizom malignih oboljenja.

Roditelji su skeptični i odbijaju dati "zeleno svjetlo" cijepljenju svojih petnaestogodišnjih kćeri i sinova, dijelom iz svjetonazorskih razloga zbog spolnog prijenosa infekcije, a dijelom zbog "pokreta otpora prema svim vrstama cijepljenja" koji zagovaraju i neki liječnici.  

U povodu proteklog Svjetskog tjedna cijepljenja, Lepušić je u razgovoru za Hinu pozvao roditelje na ne nasjedaju dezinformacijama o štetnosti cjepiva.

Trend konzervativizma 

Cijepljenje protiv HPV-a u Nacionalni program cijepljenja uvrstio je prije godinu dana bivši ministar zdravlja Siniša Varga (SDP), a Lepušić smatra da je katastrofalno loš odaziv dijelom posljedica dolaska desničara i konzervativaca na vlast, koji dovode u sumnju masu stvari koje je propisala prošla vlast.

"Opći trend konzervativizma u Hrvatskoj zahvatio je i cijepljenje. To se vidi i po tome što je odaziv u Zagrebu sa 16 posto pao na svega devet posto", kaže Lepušić koji upozorava da se je cijepljenje protiv HPV-a postalo ideološko pitanje nakon što ga se počelo pogrešno povezivati s promiskuitetnim spolnim ponašanjem adolescenata. 

S obzirom da su ciljna populacija mlađi adolescenti,  kaže,  za otpor roditelja možda je kriva i pogrešna prezentacija dobrobiti cijepljenja. 

"Roditelji padaju u nesvijest kada im se kaže da bi se njihovo dijete trebalo cijepiti protiv virusa koji se prenosi spolnim putem. Na kraju se sve svodi na seks, umjesto da je naglasak  na sprječavanju zloćudne bolesti" , kaže poznati zagrebački ginekolog, jedan od autora spornog četvrtog modula zdravstvenog odgoja, čiji je kurikulum donijela bivša vlast Kukuriku koalicije.

Najprije se roditeljima u školi objasni zbog čega je dobro da se njihovo dijete cijepi, no sada ih više od 90 posto kaže da to ne žele, iako je cjepivo i besplatno i dostupno. To je srednji vijek, strašno kolika je to neobrazovanost i neinformiranost naših ljudi, kaže Lepušić.

Teorija zavjere, zataškavanje, komercijalni interesi

Nikoga se, ističe, ne nagovara na cijepljenje, ali smatra da bi roditelji najprije trebali biti ispravno informirani, što sada nije slučaj na temelju njihovih objava po internetskim forumima i društvenim mrežama. A raspon im se kreće od "teorija zavjere i uključivanja hrvatske djece u eksperimente, zataškavanja ozbiljnih nuspojava, podilaženja komercijalnom interesu farmaceutske industrije do generalnog nevjerovanja u nacionalni zdravstveni sustav".

Na paranoju zbog navodne štetnosti cjepiva, Lepušić odgovara  da se cijepljenje protiv HPV-a provodi u 59 zemalja svijeta, među kojima su i one visokorazvijene zemlje, poput SAD-a, Kanade, Australije, Njemačke, Španjolske, cijele Skandinavije i Velike Britanije te pita: "Znači li to da sve te zemlje cjepivom truju svoju djecu, ili su zaključile da je puno jeftinije uložiti novac u cjepivo, nego liječiti zloćudnu bolesti zračenjem, operacijom i kemoterapijom  da se i ne govori o nesreći i stresu za oboljelog i cijelu njegovu obitelj." 

Kontroverzni zdravstveni odgoj

U razgovoru za Hinu Lepušić je, kao jedan od autora, progovorio i o sudbini zdravstvenog odgoja u hrvatskim školama, čiji je četvrti modul "Spolna/rodna ravnopravnost i spolno  odgovorno ponašanje“ svojevremeno izazvao velike kontroverze u hrvatskom društvu.

"Kod nas su se vodile silne rasprave, treba li to nama ili ne treba, iako imamo primjer Finske s jednim od najboljih školskih sustava u Europi i 45-godišnjom tradicijom zdravstvenog odgoja. Mlade Finkinje najranije u Europi stupaju u spolni odnos, u prosjeku s 15 godina. Unatoč tome, Finska ima najmanju učestalost spolnih bolesti i neželjene trudnoće među adolescentima, jer mladi itekako dobro znaju kako se zaštititi i od spolnih bolesti i od neželjene trudnoće. To nam samo govori koliko je važan zdravstveni odgoj među mladima", kaže Lepušić koji je i sam bio sudionik rasprava o svrsishodnosti uvođenja zdravstvenog odgoja u škole 2013. godine.

Na kraju se, kaže, u hrvatske osnovne i srednje škole uvelo samo četiri školska sata godišnje, a na njima je predviđeno da se  mlade educira i o važnosti zaštite od HPV-a - cijepljenjem, redovitim ginekološkim pregledima i odgovornim spolnim ponašanjem.  "No sada kako je došla nova vlast, ne znam da li njoj to baš previše miriše, s obzirom da se konzervativna struktura zalaže samo za apstinenciju i ništa drugo ne priznaje".

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.