Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1n
Sutra: 5° 5° 1n
23. siječnja 2020.
Alan Meksikanac

Zgode i nezgode iz života Riječanina u Meksiku: 'Za jednog dečka s Gornje Vežice to je bio šok!'

FOTO/Alan Avramović
FOTO/Alan Avramović
Autor:
Objavljeno: 26. rujan 2019. u 16:37 2019-09-26T16:37:00+02:00

Naš je sugovornik s Gornje Vežice krenuo u Irsku, od kuda ga je šala o kišnom vremenu odvela u sunčani Meksiko

Riječanin Alan Avramović dokaz je da život piše najzanimljivije priče. Ova njegova ima sve elemente romantične komedije i drame - od zbunjenog početka i ljubavi na neočekivanom mjestu pa sve do pregršt nesvakidašnjih situacija i konačne selidbe na drugi kontinent gdje je pronašao svoju sreću pod meksičkim suncem.

Alan Meksikanac

Avramovića smo primijetili u moru videozapisa na YouTubeu gdje su se njegove snimke izdvojile iz mnoštva. Kako se neće izdvojiti, kada ugledate Riječanina koji opisuje svoje zgode i nezgode iz života u Meksiku pod korisničkim imenom "Alan Meksikanac"

Nakon što smo uskladili vremensku razliku, Avramović nam je ispričao svoju priču. Kaže da je početkom 2015. godine otišao u Irsku tražeći bolji posao. Radio je na mnogima, a posljednji je bio na mjestu recepcionera u hotelu smještenom u centru Dublina. U Irskoj je ostao tri godine, a baš je te posljednje godine upoznao i svoju sadašnju suprugu Fabiolu. Upoznali su se u pubu i ubrzo započeli zajednički život.

Za sve je kriva kiša u Irskoj

"Ideja za otići u Meksiku je prvo počela kao šala. Smijali smo se vremenu u Dublinu, kiši i oblacima tijekom cijele godine pa kao - ajmo u Meksiko. Na kraju je ta šala postala ozbiljna tema i nakon brojnih pitanja, odluka je pala - selimo u Meksiko", započinje Avramović.

FOTO/Alan Avramović

"Meni odluka uopće nije bila teška jer više nismo bili sretni u Irskoj. Znali smo da postoji više u životu i to smo htjeli iskoristiti", otkriva.

U Rijeku se vratio da bi napravio putovnicu po hitnom postupku te da bi, kako sam kaže, "moji roditelji upoznali ženu koja im sina odvodi na drugi kraj planete". Nakon što je sve prošlo u redu, a Fabiola se oduševila Rijekom i posebno Opatijom, krenula je avantura.

Šok za dečka s Gornje Vežice

Njihovo je putovanje započelo u Rijeci od kuda se nastavilo do Trsta. Zatim iz Trsta do Madrida pa u Cancun i naposlijetku u Mexico City (Ciudad de México) od kuda je Fabiola.

"Mexico City je totalno lud grad. Devet milijuna ljudi, a sa okolicom njih 22 milijuna. Za jednog dečka s Gornje Vežice to je bio šok. Trebalo mi je dosta vremena da se na sve naviknem. Grad je na 2.250 metara nadmorske visina pa sam imao problema i s glavoboljama", priznaje Avramović.

FOTO/Alan Avramović

Njegova meksička priča je u početku značila život sa Fabiolinim roditeljima. Nakon samo dva mjeseca provedena na novom kontinentu, Fabiola je ostala trudna i uskoro je na svijet stigla njihova malena Maya.

"Bio sam presretan, ali još uvijek nismo imali stan niti posao", priznaje Avramović i objašnjava da je Fabiola ubrzo našla posao u Puebli, gradu koji je dva sata udaljen od glavnog grada Meksika.

Jedu se samo tortilje

Naš nam sugovornik opisuje Meksiko kao prekrasnu državu sa super ljudima. "Uvijek su pozitivni i nasmijani. Jako su nam slični što se tiče ljudske topline i povezanosti s obitelji, a i zanimljivo im je slušati kada pričam o Hrvatskoj te o našim običajima", otkriva nam.

FOTO/Alan Avramović

Puno čitamo o hvaljenoj meksičkoj kuhinji pa smo pitali našeg sugovornika kako mu se svidjela hrana. Kaže nam da je ljuta i pripremljena na skroz drugačiji način, a otkriva i da - nema kruha. Govori da se jedu samo tortilje te da "ludnicu u prometu neće ni spominjati".

Stražari, kamere i migranti

Svakodnevno slušamo o migrantskoj krizi na američko-meksičkoj granici, a Avramović nam je iz prve ruke prepričao sigurnosnu situaciju u Meksiku.

"Meksiko ima i svojih mana, puno je opasniji od onoga na što smo mi navikli. Živimo u zatvorenom kvartu sa stražarima i kamerama. Meni je to bilo totalno čudno, ali sada sam se na sve navikao", otkriva naš sugovornik.

FOTO/Alan Avramović

Za situaciju s izbjeglicama komentira da je bilo problema kada su migranti prolazili kroz Meksiko. "Par je njih ostalo i radili su probleme. Pljačkali su, a čak su i ubili jednu ženu u autobomobilu", kaže nam Avramović dodajući da se sada sve smirilo i da dugo nije bilo problema.

Treba slijediti instinkt

"Rijeka mi jako nedostaje, ali sada imam obitelj i oni su mi najvažniji", zaključuje Avramović, a za sve one koji se nećkaju oko preseljenja ima i nekoliko savjeta.

"Ljudi koji se planiraju seliti trebali bi dobro istražiti o apsolutno svemu. Ne treba se bojati ničega jer imamo samo jedan život. Treba slijediti taj instinkt koji je eto, mene odveo na drugu stranu svijeta", poručuje nam naš Riječanin iz dalekog Meksika.

FOTO/Alan Avramović

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.