Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
19. listopada 2019.
Zanimljivi naputci

WikiLeaks objavio CIA-ine savjete špijunima: Za preživljavanje je iznimno važna suvisla priča

www.wikileaks.org
www.wikileaks.org
Autor:
Objavljeno: 21. prosinac 2014. u 23:31 2014-12-21T23:31:56+01:00

Jedan od dokumenata pokazuje da je CIA zabrinuta i zbog uvođenja u Europi biometrijskih kontrola za osobe koje posjeduju američku putovnicu, što agentima predstavlja poteškoću kada putuju s krivotvorenim dokumentima

Ne smijete izgledati neuredno kada posjedujete diplomatsku putovnicu i ne smijete plaćati gotovinom, neki su od savjeta što ih je CIA davala svojim špijunima za prijelaze granice, objavljeno je u nedjelju na WikiLeaksu.
Dva objavljena dokumenta su iz 2011. i 2012., imaju oznaku tajnosti i oznaku "NOFORN" što znači da se ne smiju dijeliti s tajnim službama savezničkih zemalja, stoji na WikiLeaksu.
Navodi se niz savjeta za prijelaz granice i izbjegavanje detaljne kontrole u zračnim lukama i na graničnim postajama. Neki su logični, poput savjeta o tomu da se dan prije putovanja zrakoplovom jednosmjerna karta ne plaća gotovinom.
Potrebno je držati se uvjerljive priče. "Agenti sigurnosti u jednoj su prigodi u europskoj zračnoj luci izabrali agenta CIA-e kako bi proveli temeljitu kontrolu", piše u jednom dokumentu. "Njegov prilično nemaran izgled bio je u suprotnosti s diplomatskom putovnicom koju je posjedovao što je rezultiralo detaljnijom kontrolom od uobičajene. Provjerene su njegove putne torbe te se pokazalo da su pozitivne na eksploziv, odnosno da sadrže tragove eksploziva. Agent je uvjerljivo ponovio da se bavi protuterorizmom i mogao je nastaviti putovanje."
"Za preživljavanje je iznimno važna uvjerljiva i suvisla priča koja omogućuje izbjegavanje detaljnjih istraga i ispitivanja", stoji u CIA-inim naputcima.
Jedan od dokumenata pokazuje da je CIA zabrinuta i zbog uvođenja u Europi biometrijskih kontrola za osobe koje posjeduju američku putovnicu, što agentima predstavlja poteškoću kada putuju s krivotvorenim dokumentima.
Ovo je druga serija CIA-inih dokumenata koju je objavio WikiLeaks.
"CIA je u vrijeme Busheve administracije obavljala otmice u europskim državama, među kojima su bile Italija i Švedska. Naputci ukazuju na to da agenti agencije i za vrijeme Obamine administracije namjeravaju prelaziti granice EU-a i nastaviti s tajnim operacijama u zemljama članicama EU-a", piše utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange.
WikiLeaks je 2010. objavio oko 250.000 američkih diplomatskih poruka i 500.000 vojnih izvješća s oznakom "vojne tajne".

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.