Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4n
Sutra: 15° 15° 4n
15. listopada 2019.
Rođena u divljini

Umrla je Trudy, najstarija zapadna nizinska gorila. Doživjela je čak 63 godine

Foto: Little Rock Zoo
Foto: Little Rock Zoo
Autor:
Objavljeno: 29. srpanj 2019. u 7:30 2019-07-29T07:30:01+02:00

Većina gorila koje vidimo u zoološkim vrtovima sada se rađa u zatočeništvu, ali Trudy je rođena u divljini. Ona je bila jedna od posljednjih koja je uhvaćena i dovedena u zatočeništvo u zoološki vrt

Trudy je bila najstarija živa zapadna nizinska gorila u zoološkom vrtu te jedna od posljednjih "divljih" gorila. U 63. godini života umrla je u Arkansasu.

Zoološki vrt Little Rock objavio je vijest o smrti na svojoj web stranici i Facebooku u četvrtak. Trudy je u Little Rock-u živjela 31 godinu. 

Gorile poput nje obično žive oko 40 godina u divljini i 50 godina ako se o njima skrbi čovjek, navodi Nacionalni zoološki vrt. Trudy je nadživjela statistiku.

Dovedena je u zoološki vrt Little Rock 1988. iz Buffala sa svojim partnerom za uzgoj, Olliejem, te su bili prve gorile izložene u Arkansasu.

Većina gorila koje vidimo u zoološkim vrtovima sada se rađa u zatočeništvu, ali Trudy je rođena u divljini. Ona je bila jedna od posljednjih koja je uhvaćena i dovedena u zatočeništvo u zoološki vrt.

Zapadni nizinski gorila je najnaseljenija i najraširenija vrsta svih gorila, prema Svjetskoj organizaciji za divlje životinje. Ipak, njihov broj je u opadanju, a krivolov i bolest smanjuju njihov broj za 60 posto u posljednjih 20 do 25 godina, piše CNN.

Mogu se naći u Kamerunu, Srednjoafričkoj Republici, Demokratskoj Republici Kongo i Gabonu. Obično žive u skupinama koje predvodi srebrni gorila, izjavio je Nacionalni zoološki vrt, ali Trudy je promijenila tradiciju.

Iako je živjela sa svim muškim skupinama, čuvari kažu da je Trudy "vladala skloništem", prenosi CNN.

"Ima toliko sjećanja, priča i anegdota o Trudy. Ona je dragocjeni član obitelji Little Rock Zoo. Reći da će nedostajati i da se osjeća njena odsutnost je podcjenjivanje. Drago nam je jer znamo da je imala dobar dom s nama ovdje", rekla je direktorica Little Rock Zoo-a, Susan Altrui.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.