Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
18. siječnja 2020.
Pozadina humanitarne akcije

Spajsice zgrožene: Za njihovu ˝rodnu pravdu˝ radnice iz Bangladeša bile plaćene 45 centi na sat

Izvor: Reuters
Izvor: Reuters
Autor:
Objavljeno: 21. siječanj 2019. u 16:45 2019-01-21T16:45:08+01:00

Spice Girls izjavile su da su duboko šokirane i užasnute otkrićem da su radnice iz Bangladeša, koje su izrađivale njihove majice za Comic Relief, navodno bile, malo je reći potplaćene – radile su za 45 centi na sat

Spice Girls izjavile su da su duboko šokirane i užasnute otkrićem da su radnice iz Bangladeša, koje su izrađivale njihove majice za Comic Relief, navodno bile, malo je reći potplaćene – radile su za 45 centi na sat, prenosi The Guardian.

Geri Halliwell, Melanie Brown, Emma Bunton i Melanie Chisholm ponovo su se okupile da bi odradile zajedničku turneju, dok im se Victoria Beckham odbila pridružiti.

Prema navodima novina The Guardian, majice s natpisom na prednjoj strani ''#IWannaBeASpiceGirl'' (#ŽelimBitiSpajsica) te natpisom na stražnjoj strani ''gender justice'' (rodna pravda) izrađene su u tvornici u Bangladešu gdje su radnice bile primorane odrađivati smjene od 16 sati.

Spajsice su dizajnirale i odobrila majice koje su se prodavale po cijeni od 24,92 dolara, a od toga je 14,60 dolara donirano zakladi Comic Relief koja ''zagovara ravnopravnost žena''.

Međutim, zaposlenica Interstaff Apparelsa izjavila je za The Guardian da radnice rade u 'nehumanim uvjetima'. Pretežito ženska radna snaga također tvrdi da su ih njihovi nadređeni vrijeđali, a krojačice su bile prisiljene raditi i po 16 sati.

Izjava Spajsica glasi: Zahvalne smo što nam se ukazalo na ovu informaciju. Duboko smo šokirane i užasnute ovim navodima te zahtijevamo objašnjenje od Representa, tvrtke koja je angažirana da se bavi proizvodnjom i prodajom majica. Također smo zamolile Represent da doniraju ostvareni dobitak bangladeškim humanitarnim organizacijama.

Prema navodima organizacije Comic Relief, Represent je promijenio dobavljača te se prebacio na belgijsku tvrtku Stanley/Stella nakon početnih provjera. Novi dobavljač navodno je upotrijebio spornu tvornicu bez da je o tome obavijestio Spice Girls ili Comic Relief.

Represent je izjavio za The Guardian da su optužbe užasne i neprihvatljive te da planiraju kupcima vratiti novac. Također su izjavili da preuzimaju punu odgovornost za odabir dobavljača Stanley/Stella zbog snažne reputacije i vodećeg položaja brenda unutar zaklade Fair Wear.

Direktor Interstoff Apparelsa, Naimul Bashar Chowdhury, inzistira da optužbe naprosto nisu istinite.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.