Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4
Sutra: 8° 8° 4
19. siječnja 2020.
Osmijeh za zdravlje

Smijeh ima brojne pozitivne efekte: Donosimo pet razloga zašto se trebati što češće smijati

Foto Pexels.com
Foto Pexels.com
Autor:
Objavljeno: 25. lipanj 2019. u 21:00 2019-06-25T21:00:35+02:00

Smijeh je zdravlje – to često čujemo, iako nikad ne razmišljamo o smislu ove rečenice. U međuvremenu, kako se ispostavilo u više navrata, u njoj ima puno istine. Ljudi koji se puno smiju žive dulje, a mi vam donosimo pet znanstveno obrazloženih razloga zbog kojih se treba što češće smijati.

1. Smijeh nas opušta

Istraživanja pokazuju da se naš način razmišljanja prevodi u blagostanje – i obrnuto. Ovaj odnos između uma i tijela, između psihe i otpora, naziva se psihoneuroimunologija. Hormoni koji se oslobađaju tijekom smijeha opuštaju nas i daju nam energiju. Na trenutak se odričemo svih briga i osjećamo blagostanje. Smijanjem utječemo na tijelo da bude mirno, dok je um opušten. Duboko disanje za trenutak postiže blaženo stanje opuštenosti i izuzetnog mira. Smijanje opušta čitavo tijelo. Dobar, zdrav, iskren smijeh mišiće ostavlja opuštenima i 45 minuta nakon »akcije«.

2. Smijeh ublažava stres

Smijeh je prilika da napravite pauzu i odvojite se od užurbanog, svakodnevnog života prepunog briga. Odmah opušta i pomaže vam da na probleme gledate iz drugačije perspektive. On zaustavlja proizvodnju hormona stresa i stimulira izlučivanje serotonina, hormona sreće. Dakle, kada se redovno smijemo, imamo više hrabrosti, spremniji smo preuzeti rizike i prestajemo se bojati sukoba. To nije sve: smijeh poboljšava pamćenje i dodaje životnu energiju. Također smijeh potiče proizvodnju endorfina koji nam daje onaj dobar osjećaj, pa čak i ublažava bolove.

3. Smijeh nas povezuje

Nakon nekoliko minuta zajedničkog »hihotanja«, toliko smo opušteni da nam je lakše sagledati različite priče iz perspektive drugih ljudi. Kad nas smijeh lišava svakodnevne kontrole, možemo vidjeti šire svijet. Radost stvara zajednice i jača veze koje nam danas nedostaju. Svatko od nas treba odnose s drugim ljudima. Mi smo društvena bića i ne možemo funkcionirati potpuno sami. Ne mora to biti veza za cijeli život, dovoljno je imati zajednička iskustva, po mogućnosti trenutke radosti. Smijeh vam također omogućava da upoznate nove ljude. Smiješne situacije također nas mogu natjerati da pričamo o čovjeku s kojim smo se smijali.

4. Smijeh štiti imunološki sustav i srce

Smijeh smanjuje razinu hormona stresa u organizmu i povećava broj antitijela koja se bore protiv infekcija. Smijeh štiti srce, poboljšava rad krvnih žila i povećava protok krvi što može pomoći u zaštiti od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti.

5. Smijeh troši kalorije

Između 10 i 15 minuta smijanja na dan troši oko 40 kalorija, što na godišnjoj razini može dovesti do smanjenja težine za 2 kilograma.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.