Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 4n
Sutra: 3° 3° 4n
13. prosinca 2019.
Pogostili se zajedno

LJUBAVNA PRIČA RISOVA Rumunj Goru zaljubio se u Slovenku Teju

Foto Fotozamka LIFE Lynx
Foto Fotozamka LIFE Lynx
Autor:
Objavljeno: 24. srpanj 2019. u 18:57 2019-07-24T18:57:11+02:00

Nakon što je prije dva mjeseca iz Rumunjske prebačen na područje Loškog potoka u Sloveniji, Goru je vrlo brzo došao na teritorij ženke Teje u Maloj gori. GPS podaci pokazuju da su se danima družili, a priuštili su si i pravu gozbu - srnu i lane

RIJEKA - U gorskim krajevima susjedne nam Slovenije upravo je u tijeku prava ljubavna priča. Glavni protagonisti su risovi – mužjak Goru i ženka Teja. Goru je jedan od dva risa koji su u ove krajeve stigli početkom svibnja iz Rumunjske i to u sklopu velikog međunarodnog projekta LIFE lynx, sufinanciranog od strane Europske komisije, a koji ima cilj sprečavanje izumiranja dinarske i jugoistočne alpske populacije risa.

Drugi je Doru koji je pušten na području Nacionalnog parka Risnjak, desetak dana prije Gorua a koji je u prirodu, u Loškom potoku u Sloveniji, pušten 14. svibnja.

Zahvaljujući radiotelemetrijskoj ogrlici koja odašilje GPS signal koji omogućuje da se prati njegovo kretanje, vidljivo je kako je Goru svoj teritorij pronašao u slovenskoj Maloj gori, na istom području na kojem živi i ženka Teja koja također ima svoju GPS ogrlicu.

I upravo zahvaljujući njima stručni tim koji radi na projektu ustanovio je da se njih dvoje druže i da je potencijalna ljubav u zraku.

Goru je na njezin teritorij prvi put došao 1. lipnja, odmah su se susreli te podaci s njihovih ogrlica pokazuju da su sljedeća tri dana proveli zajedno. Njihovo sljedeće druženje uslijedilo je nakon četiri dana, te su se opet družili tri dana.

Foto Lan Hočevar

Pretragom tog područja pronađeni su ostaci plijena srne i laneta koje su zajednički pojeli, a nakon tog su se susreta ponovno razdvojili sve do 19. lipnja kada su se opet susreli na istom mjestu. Njihov posljednji susret zabilježen je 2. srpnja kada su se nakratko susreli tijekom noći.

Budući da su risovi teritorijalne životinje, isti spol nikada ne dijeli prostor, međutim teritorij mužjaka i ženke može se poklapati. Uobičajeno je da se druže samo u vrijeme parenja, što je u Dinaridima tijekom veljače i ožujka, pa je tim više druženje Goru i Teje zanimljivije.

Teško je predvidjeti kako će se razvijati njihova ljubavna priča, budući da tek za šest mjeseci kreće sezona parenja, a to je upravo i glavni razlog zašto su Goru i Doru Rumunjsku zamijenili Slovenijom odnosno Hrvatskom.

3733197

Time se želi zaustaviti parenje srodnika budući da je risova na ovom našem području ostalo malo - prema trenutnim podacima u Sloveniji ih je tek 17, a u Hrvatskoj 40. Hoće li ova ljubav u nastajanju povećati tu brojku, ostaje nam vidjeti. U svakom slučaju, Goru i Teja sretno, promatramo vas iz prikrajka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.