Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4n
Sutra: 11° 11° 4n
18. veljače 2020.
Obavezno štivo

O bontonu nikad nije previše govoriti: Evo koja pravila lijepog ponašanja treba znati

Arhiva NL
Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 22. siječanj 2020. u 6:31 2020-01-22T06:31:29+01:00

Bontoni nas uče kako se treba ponašati, izražavati, izgledati, komunicirati, gestikulirati i drugo u gotovo svakoj situaciji. Kulturno ponašanje najstrože osuđuje vrijeđanje, psovanje i fizičko obračunavanje

Bonton, na francuskom Bon Ton označava dobar način, a riječ je o kodeksu ponašanja kojeg bi se trebao pridržavati svaki pripadnik društva. Bontoni nas uče kako se treba ponašati, izražavati, izgledati, komunicirati, gestikulirati i drugo u gotovo svakoj situaciji.

Bonton najstrože osuđuje vrijeđanje, psovanje i fizičko obračunavanje. Međutim, pravila ponašanja nisu u svim regijama svijeta ista, stoga nisu ni svi bontoni isti. Osobe koje ne poznaju bonton, ili ga se ne pridržavaju, nisu prihvaćene u svim društvima te se smatraju nepristojnima i loše odgojenima.

Danas društvo postaje sve obrazovanije, što je utjecalo i na bonton. Od osobe se u obrazovanom društvu očekuje više od lijepog ponašanja - očekuje se opća kultura. To podrazumijeva osnovno obrazovanje, te poznavanje informacija, zanimljivosti i činjenica iz opće i popularne kulture. Svaka osoba zna barem najopćenitije osnove bontona. To se uči prilikom odrastanja, i podrazumijeva se kao dio odgajanja djeteta. Djeca se uče ponašanju prilikom objedovanja, komuniciranja s odraslima, druženja s vršnjacima. U nekim zemljama postoje tečajevi bontona, a dostupni su i na internetu, uz određenu novčanu naknadu.

Pravila ponašanja

Lijepo ponašanje i odgoj nikada neće izaći iz mode, te svatko, ukoliko se malo potrudi, može pratiti jednostavna pravila ponašanja. U restoranu tako konobar poslužuje gosta s njegove lijeve strane (posluživanje na engleski način), a uzima, primjerice tanjur, s desne strane. Kad ste u restoranu, ubrus se drži otvoren, položen na nogama, leđa moraju biti uspravna, odmaknuta od naslona stolice. Nepristojno je u restoranu jesti kruh prije nego li ste posluženi ili ga jesti između dva jela. Također, i ispiti vaše piće do kraja prije nego li ste dodali vodu ili vino osobi koja vam sjedi s lijeva ili s desna, a čija je čaša prazna. Ukoliko je u restoranu jako toplo, ne hladite se mašući salvetom.

Bonton za 21. stoljeće

Informatizacija i širenje Interneta stvorila je potrebu za sastavljanjem nove vrste bontona - takozvanog internetskog bontona. U njemu se nalaze pravila ponašanja na Internetu, što najviše podrazumijeva čvorove komunikacija, primjerice internetske brbljaonice (Chat), internetske forume, blogove, e-poštu i slično. Pa tako, između ostalog, vrijedi pravilo da se na tuđim web stranicama, blogovima ili forumima ponašate kao pristojan gost, što podrazumijeva uljudno ponašanje i lijepo izražavanje. Nemojte psovati, lagati, vrijeđati, prijetiti i biti nasilni prema drugima. U slučaju kršenja zakona ili pravila pristojnog ponašanja obratite se za pomoć administratorima.

Pozovite konobara i recite mu da nema dovoljno svježeg zraka i zatražite od njega da uključi klima uređaj. Ne vadite sadržaj vaše torbice na javnom mjestu. Ukoliko se morate počešljati, učinite to u toaletu. Ruž za usne možete nanijeti dok sjedite za stolom, dok puder i maskaru trebate osvježiti isključivo u toaletu. Ukoliko restoran ili neko drugo mjesto nema garderobu, odjeću ostavite unutra na posebnim vješalicama. U redu je popraviti frizuru dok ste u garderobi, ali nije u redu da popravljate šminku, da se češljate ili da vežete kravatu. Ako trebate napraviti nešto od toga, idite u toalet. Ponekad je u redu da žene, ali ne i muškarci, unose kaput unutra. Sve velike predmete trebate ostaviti u garderobi: kišobrane, velike torbe, aktovke (ukoliko u njima nema ničega važnog). Jedinstveni izuzetak od ovog pravila je ženska torba.

Prezentacija

Tijekom prezentacija i važnih događanja uvijek se predstavlja najvažnija osoba, na način da se prije izgovaranja imena i prezimena te osobe navede titula. Prilikom rukovanja, ukoliko sjedite, pristojno je ustati se i pružiti desnu ruku. Nadalje, prilikom predstavljanja, ruku prva treba pružiti osoba kojoj nam se predstavlja. Za muškarce je obveza ustati se sa stolice, dok to nije slučaj za žene.

Pitate se i tko ima prednost ulaska ili izlaska po bontonu? Muškarac treba prepustiti ženi izlazak iz lokala, kao i ulazak u privatne kuće i stanove koji su im poznati, odnosno domove prijatelja ili obitelji. No, kod ulaženja u restoran ili kafić, muškarac treba ući prvi. Ovo pravilo vuče korijene još iz davnina. Naime, nekada su pravi gentlemeni prvi ulazili kako bi provjerili da li je sve u redu u lokalu, da bi se izbjegle situacije koje su mogle biti neugodne za jednu damu. Također, ukoliko dva para zajedno izlaze, pravilo je da se sjednu na način da su žene za stolom jedna nasuprot drugoj, kao i muškarci na način da mogu normalno, uljuđeno komunicirati.

Ukoliko imate goste koji prvi put dolaze u vaš dom, prvo im pokažite gde je kupaonica u slučaju da se žele osvježiti, pa ih zatim pozovite da se pridruže ostalim gostima. Ako su gosti donijeli neko jelo ili piće na poklon, stavite ih na stol i poslužite tako da to svatko može probati. Kad ste vi gost, ukoliko zabavu morate napustiti ranije, obavijestite domaćine da trebate ranije otići. Ne pozdravljajte se sa ostalim gostima jer to mogu shvatiti kao znak da i oni trebaju krenuti.

Nekulturno ponašanje

Nekulturno je dopuniti samo svoju čašu. Prvo pitajte osobu koja sjedi do vas želi li da dopunite i njezinu čašu. Nemojte previše dugo misliti koji komad hrane želite uzeti. Uzmite onaj komad hrane koji vam je najbliži. Žlicu za juhu ne stavljajte na stol poslije uporabe ili za vrijeme jela. Ostavite je u tanjuru kako ne biste zaprljali stolnjak. Kad držite šalicu za čaj, prste stavite samo naprijed i iza na dršku šalice. Kada pijete kavu, prste možete i provući kroz dršku šalice.

Postoje i pravila uz ulazak i izlazak iz automobila. Kad dama ulazi u auto, ona ne »uskače« unutra. Treba sjesti na rub sjedišta i »uvući« noge u auto. Kad izlazi iz automobila, najprije treba obje noge staviti na tlo, a zatim se ustati da bi izašla. S obzirom da smo u 21. stoljeću nije nužno da muškarac »pokupi« damu kod kuće, već se, ukoliko ona ima svoj auto, mogu naći na odredištu, bilo to zabava ili neki drugi događaj. Ako odlazite svojim autom, partner vas može ispratiti do automobila i provjeriti jesu vam dobro zatvorena vrata. Naravno, ako on živi u vašoj blizini, možete mu ponuditi i prijevoz. Muškarac i žena mogu sjediti zajedno straga u autu, samo ukoliko se dovoljno dobro poznaju.

VAŽNA PRAVILA

Upoznavanje i predstavljanje

- Muškarac se prvi predstavlja ženi.
- Mlađu ženu treba predstaviti starijoj.
- Mlada žena se predstavlja starijem muškarcu.
- Mlađa osoba se predstavlja starijoj.
- Domaćin međusobno upoznaje goste.
- Bračni par valja predstaviti zajedno.
- Pri predstavljanju parova recite samo njihova imena i prezimena.
- Kad se predstavljate, recite svoje ime i prezime. Bez titula.
- Pri upoznavanju se valja osmjehnuti i pogledati u oči.
- Muškarac pri upoznavanju treba ustati.
- Žena pri upoznavanju ne ustaje.
- Ne prekidajte razgovor dvoje ljudi da biste nekog predstavili.

Pozdravljanje

- Muškarac uvijek prvi pozdravlja ženu.
- Mlađa osoba pozdravlja prva.
- Pri ulasku u poslovne prostorije stranka treba prva pozdraviti.
- Prodavač uvijek prvi pozdravlja kupca.
- U Crkvi se pozdravlja samo kad je vjenčanje.

Rukovanje

- Žena prva pruža ruku muškarcu.
- Stariji prvi pružaju ruku mlađima.
- Pri rukovanju uvijek pružite desnu ruku.
- Rukujte se kratko.
- Rukovanje je obavezno pri čestitanju i izražavanju sućuti.

Oslovljavanje

- Obratite se sa »Vi« svakoj osobi, bez obzira na starost i spol.
- Stariji i žene predlažu prijelaz na »ti«.
- Pri oslovljavanju gospođi ili gospodinu može se pridodati i titula.
- Osobu se oslovljava imenom samo na njen prijedlog.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.