Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 4
Sutra: 14° 14° 4
22. studenoga 2019.
Juha uvijek godi

Dvije ideje za juhu od kestena, jedna je pogodna i za vegetarijance

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 4. studeni 2018. u 7:30 2018-11-04T07:30:00+01:00

Pri serviranju po želji juhi dodati kiselo vrhnje ili narezane kockice kruha, prethodno zapečene na malo maslinova ulja

Kesteni se jednako dobro uklapaju u slana i slatka jela. Donosimo recepte za dvije juhe čiji je glavni sastojak kesten, jedna je pogodna i za vegetarijance, a u drugoj će uživati oni koji ne mogu zamisliti život bez pancete

Veganska juha od kestena

Sastojci:
3 žlice maslinovog ulja
1 naribana mrkva
1 ploška naribanog celera
1 glavica luka usitnjena u sjecklici
1,2 l povrtnog temeljca
1/4 šalice nasjeckanog peršina
1 režanj češnjaka
2 lovorova lista
300-400 g pečenih i očišćenih kestena
1/4 šalice biljnog mlijeka
sol, papar

Priprema:
U lonac staviti mrkvu, celer, luk i maslinovo ulje te pirjati 10-ak minuta. Dodati temeljac uz miješanje, a zatim i peršin, protisnuti češnjak, lovor i kestene. Kad zakuha, smanjiti vatru i poklopljeno kuhati 30-ak minuta. Izvaditi lovor i juhu izmiksati štapnim mikserom ili u blenderu. Nakon toga, u juhu dodati mlijeko, promiješati te ju još malo zagrijati na laganoj vatri. Prije serviranja, posoliti i popapriti.

Foto Istock

Juha od kestena s pancetom

Sastojci:
150 g pancete
1/2 kg kuhanih kestena
1 mrkva
1 korijen peršina
1/2 korijena celera
1 glavica luka
1 poriluk
2 režnja češnjaka
povrtni temeljac
1 šalica kiselog vrhnja
2 žličice maslaca
maslinovo ulje, sol, papar, muškatni orašćić

Priprema:
Na malo maslinova ulja prepeći pancetu narezanu na tanke trakice dok ne postane hrskava, a nakon toga izvaditi ju na kuhinjski ubrus da se ocijedi suvišna masnoća. Povrće, sve osim češnjaka, narezati na kockice te peći na masnoći od pečenja pancete i zaliti povrtnim temeljcem. Kuhati 15 minuta.

Na tavi rastopiti maslac, kratko zapeći češnjak, dodati kuhane kestene i polovinu svježeg peršinovog lista, posoliti i popapriti i pirjati 15 minuta.
U kuhano povrće dodati kestene i sve štapnim mikserom izmiksati do glatke smjese. Vratiti na vatru i začiniti s malo muškatnog oraščića, te solju i paparom po ukusu i kuhati još dvije minute. Pri serviranju, juhi dodati komadiće prepečene pancete. Po želji dodati kiselo vrhnje ili narezane kockice kruha, prethodno zapečene na malo maslinova ulja i na salveti ocijeđene od masnoće. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.