Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
9. prosinca 2019.
Poznata slastica

Čuvena štrudla od borovnica iz Hotela Bitoraj osvaja nagrade. Otkrili su nam svoju malu tajnu

Čuvena štrudla od borovnica iz Hotela Bitoraj osvaja nagrade. Otkrili su nam svoju malu tajnu
Čuvena štrudla od borovnica iz Hotela Bitoraj osvaja nagrade. Otkrili su nam svoju malu tajnu
Autor:
Objavljeno: 11. siječanj 2019. u 8:02 2019-01-11T08:02:47+01:00

Tajne sastojke svima koji žele otkrivamo i to iz jednostavnog razloga što ih je nemoguće kopirati. Naime jedan od tajnih sastojaka je i prezla koju proizvodimo od tri vrste našeg domaćeg kruha kojeg opet samo mi proizvodimo, kaže menadžer »Bitoraja« Andrej Kauzlarić 

Krajem prošle godine održanom natječaju Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj »Klub članova Selo« koja promovira i potiče turizam na ruralnim područjima, ugledni fužinski Hotel »Bitoraj« dobio je nagradu Suncokreta ruralnog turizma 2018. za njihovu poznatu štrudlu od borovnice koju pod nazivom »Bitoraj« nude već godinama.

To priznanje, ističe menadžer »Bitoraja« Andrej Kauzlarić, puno znači jer je na jedan način potvrda kontinuiteta i kvalitete ponude jednog dijela tradicionalne goranske gastronomije.

– Svako priznanje ove vrste dobro je za promidžbu, a nama je posebno drago jer je vezano uz dio naše gastronomske ponude kojoj naša obitelj od početka rada »Bitoraja«, a to znači od dana kad sam ja bio još dijete, posvećuje veliku pažnju. Sigurno da će nakon ovog priznanja još više narasti zanimanje za štrudlu od borovnice »Bitoraj«, ali svakako treba reći da se tu štrudlu moglo kušati davno ranije, točnije još 1993. godine u tadašnjem Bistrou »Tren«, gdje su temelji današnjeg »Bitoraja«. Dakle, od samog početka našeg rada nudili smo tu našu originalnu štrudlu od borovnice, a to znači da smo svaku našu kuharsku ekipu poučavali izradi te štrudle, inzistirali na poštivanju tradicijskih recepata i načina izrade te nastojali držati kontinuitet i kvalitetu tog proizvoda. U tome smo i uspijevali, a tajne sastojke svima koji žele otkrivamo i to iz jednostavnog razloga što ih je nemoguće kopirati. Naime jedan od tajnih sastojaka je i prezla koju proizvodimo od tri vrste našeg domaćeg kruha kojeg opet samo mi proizvodimo! Radimo je, ovisno o gostima i njihovim potrebama, nekoliko puta dnevno i to zato jer ju je najbolje kušati toplu, vruću – dakle tek gotovu iz pećnice!, govori Kauzlarić.

Zaštićena još od 2012. 

Posebno napominje kako je baš ova štrudla od borovnice zvana »Bitoraj« zaštićena još od 2012. godine.

– Pod nazivom »Štrudla od borovnica – Bitoraj« zaštitili smo je pri Zavodu za intelektualno vlasništvo Hrvatske. Tim je činom zaštićen tzv. industrijski dizajn, a to znači izgled, dimenzije i ime što je sve sažeto u žigu koji ide uz taj čin zaštite. Krajnji cilj tog čina zaštite za nas je bio vratiti taj proizvod u naše krajeve kako bi Gorski kotar po njemu bio prepoznatljiv. Želimo da se pri samoj pomisli na Gorski kotar ljudi sjete i te štrudle jer ona jest dio gastro tradicije ovog kraja. Štoviše, spremni smo i na promjenu imena te štrudle u korist Gorskog kotara, odnosno nazvati je »Štrudla od borovnice – Gorski kotar«. Sve to iz jednostavnog razloga što znamo da nismo mi ti koji smo izmislili tu štrudlu, već smo samo nastavili, unaprijedili i uobličili ono što su naši preci radili, govori Kauzlarić ističući kako je krajnji cilj promocija tog proizvoda kao originalnog kako bi se i na taj način pomoglo marketingu ne samo tog proizvoda, već i cijelog prostora u kojem je taj proizvod nastao.

Obiteljski OPG 

Štoviše, po saznanjima Andreja Kauzlarića, upravo je »Štrudla od borovnica »Bitoraj« prva u Hrvatskoj zaštićena ta vrsta slastice.

– Dapače, koliko je meni poznato među prvima smo i u Europi. Prvu takvu zaštitu ostvarila je jedna gostilna u susjednoj Sloveniji zaštitivši svoju štrudlu od jabuka, a onda smo se javili mi i ostvarili zaštitu u trenutku kad čak ni samoborska kremšnita nije imala zaštitu na ovoj razini tzv. industrijskog dizajna, ističe Kauzlarić dodajući kako ga priznanje raduje i stoga što predstavlja potvrdu kvalitetnog rada pravog obiteljskog posla. Naime, nakon što su »Bitoraj« osnovali i učinili poznatim Marinko i Vinka Kauzlarić, sad polako njihov posao preuzimaju i razvijaju njihova djeca, kći Petra i i sin Andrej te Andrejeva supruga Tanja.

Korak dalje u razvoju obiteljskog gospodarstva, ističe Andrej Kauzlarić, bit će i osnivanje vlastitog obiteljskog OPG-a.

– Jedan od ciljeva je vratiti se pčelarstvu čime se naša obitelj bavila i prije ugostiteljstva. Želja nam je proizvesti što više toga autohtonog i svog što ćemo nuditi kroz kuhinju hotela gostima, od meda kojim smo se prije intenzivno bavili, ali zašto ne i maline, krumpira... Vidjet ćemo što bi se sve moglo razvijati, a istodobno nam koristiti u ugostiteljskom i hotelijerskom poslu, rekao je Kauzlarić.

Naravno, uz posebno pripremljeno tijesto temelj užitka štrudle »Bitoraj« su borovnice pri čemu se, ističe Andrej Kuzlarić, radi isključivo sa šumskom borovnicom.

– Nikad štrudlu ne radimo s američkom borovnicom koje sada ima puno više od šumske borovnice. No, mi inzistiramo na šumskoj borovnicu koju uz naše područje dobavljamo i s područja Makedonije, rekao je Kauzlarić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.