Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 3
Sutra: 11° 11° 3
27. siječnja 2020.
Decoupage majstorica

foto U “svojih pet minuta” vješto izrađuje ukrase, pogledajte ove uskršnje koje je napravila

Karmela Popić Kešina
Karmela Popić Kešina
Autor:
Objavljeno: 1. travanj 2018. u 18:57 2018-04-01T18:57:00+02:00

Nekada znam čitavu večer provesti s hrpom rižinih papira i salveta oko sebe, kombinirajući boje i motive i ništa ne napraviti, nego ostaviti za sutra

usjajut (12)

Karmela Popić Kešina radi u Gradskoj knjižnici Opuzen. Majka je troje školaraca “kojima uvijek morate biti pri ruci”. Najmanja ju zove da nešto vidi na TV-u, srednji čeka da mu objasni nešto iz matematike, a najstarijeg je upravo ispratila na izlet. Suprug je otišao  raditi u Irsku, tako da je Karmela i mama i tata, sve što treba.

Puno stvari me zanima, ali nemam vremena posvetiti im se, kaže, ali onim čime se bavi kad ulovi “svojih pet minuta” ipak je privukla našu pažnju. Vidjevši ukrase koje radi za Uskrs, poželjeli smo saznati nešto više o ovoj decoupage majstorici.

Ono nešto

Koliko dugo se bavite salvetnom tehnikom?

Ima nekih osam godina. Tad sam bila na porodiljnom i nedostajalo mi je nešto čime bih se bavila osim djecom i kućom, što mi žene kažemo “mojih pet minuta da radim nešto u čemu uživam, što me opušta”. Počelo je lijepljenjem salveta po kutijama od cipela i malo po malo mislim da mogu reći da sam zaista napredovala, iako uvijek može bolje.

Kako ste došli na tu ideju, otkud inspiracija?

Iskreno, jaja nisu neka moja ideja. Dovoljno je da odete na Pinterest, koji je po meni super stvar i često ga koristim kad sam bez inspiracije. Ne volim copy-paste, ali gledajući te krasne radove dobivam svoje ideje. Volim osobni pečat na svemu, kad osjetite na nekom handmade proizvodu da je to netko radio svojom rukom, s ljubavlju i voljom i željom da to napravi što bolje može. Imam nekoliko prijateljica koje isto rade decoupage pa kad komentiramo svoje radove nađemo puno zamjerki koje drugi ni ne vide, ali ja onda znam reći da mi nismo industrijska proizvodnja i da ta greškica zapravo daje ono nešto tom našem uratku.

Ukrasići i papiri

Od kojih materijala i koristeći koje tehnike izrađujete uskršnje ukrase?

12750175_350557801781498_1772957600_n

usjajut (2)

Clipboard

Jaja i košarice su od stiropora, a tehnika kojom ih ukrašavam je salvetna, odnosno decoupage tehnika. Dakle, svako jaje ponajprije najtanjim brusnim papirom “izglaspapiram”, zatim bojam akrilnom bojom. Potom ide najzahtjevniji i najizazovniji dio - slaganje i lijepljenje motiva, potom lakiranje i ukrašavanje. Sve to izgleda jednostavno, ali vjerujte mi nije. Kako kuhari imaju svoje tajne i čuvaju za sebe one neke detalje, tako vam je i u ovome, pa se pitate kako, zašto, pa otkrivate i sami kako vam je nešto lakše napraviti ili kako nešto izbjeći, a onda ste već majstor koji ima svoje trikove.

Gdje nabavljate materijal koji vam je potreban?

Boje, stiroporna jaja, kistove i, zapravo, većinu repromaterijala nabavljam iz hobby dućana naručujući preko interneta jer u Opuzenu i široj okolici nema takve ponude. Ukrasiće naručujem preko e-baya, salvete i rižine papire iz Perlice u Zagrebu koja definitivno ima najveći izbor i divnu  vlasnicu Marinu koju nikad nisam vidjela ni službeno upoznala, ali smo kroz narudžbe stvorile takav odnos da smo sad već stare znanice. Rižine papire, doduše, ponekad naručujem iz Poljske jer kod nas ne bude nekih motiva koji mi se sviđaju. Znate, s vremenom postanete kolekcionar. Počnete skupljati salvete i rižine papire.

usjajut (17)

usjajut (16)

Božićne kugle

Izrađujete li i druge ukrase ili na neki drugi način izražavate svoju kreativnost?

Radim božićne kugle, ukrasne kutije, boce… Zapravo, ukrašavam decoupageom što god poželite. Što se kreativnosti pak tiče mogu reći da sam se u decoupageu baš pronašla. Oduvijek mi je bilo žao što ne znam lijepo crtati i slikati, ali znam se zato zezati da znam lijepiti salvete i na taj način stvarati slike.

Vjernica sam, ali lagala bih kad bih rekla da jaja radim iz nekih vjerskih pobuda. Moj najdraži blagdan je ipak Božić. Jaja volim raditi zato jer se oko njih baš treba pomučiti, tako da tu nema onog “napravit ću rutinski”. Osim toga, svatko bi nešto drugo. Nekada znam čitavu večer provesti s hrpom rižinih papira i salveta oko sebe, kombinirajući boje i motive i ništa ne napraviti, nego ostaviti za sutra.

usjajut (3)

usjajut (9)

usjajut (18)

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.