Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 27
Sutra: 12° 12° 27
11. studenoga 2019.
Preliminarno izvješće

NTSB nakon nesreće: Uberov samovozeći automobil nije prepoznao pješakinju

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 24. svibanj 2018. u 17:37 2018-05-24T17:37:04+02:00

Kompanija Uber Technologies je obustavila testiranja nakon nesreće u gradu Tempeu, prvog smrtnog slučaja ikada od u potpunosti samovozećeg vozila, a u srijedu je rekla da će u potpunosti prekinuti program testiranja samovozećih automobila u Arizoni te da će se usredotočiti na ograničena testiranja u Pittsburghu i dva grada u Kaliforniji

WASHINGTON Uberov samovozeći automobil koji je udario i ubio ženu u ožujku u Arizoni nije uspio prepoznati pješaka ni zakočiti, što postavlja ozbiljna pitanja o njegovom funkcioniranju, ocijenio je Nacionalni odbor SAD-a za sigurnost prometa (NTSB) u preliminarnom izvješću objavljenom u četvrtak.

Izvješće kaže da je radarski sustav vozila uočio pješakinju šest sekundi prije udarca ali je »sustav za samostalnu vožnju pješakinju klasificirao kao nepoznati objekt, vozilo i potom kao bicikl«.

Na 1,3 sekunde prije udara sustav za samostalnu vožnju odlučio je da je potrebno naglo kočenje ali je Uber rekao da manevri za kočenje u izvanrednim situacijama nisu bili uključeni dok je vozilo bilo pod kontrolom računala kako bi se smanjilo nepostojano ponašanje vozila.

Kompanija Uber Technologies je obustavila testiranja nakon nesreće u gradu Tempeu, prvog smrtnog slučaja ikada od u potpunosti samovozećeg vozila, a u srijedu je rekla da će u potpunosti prekinuti program testiranja samovozećih automobila u Arizoni te da će se usredotočiti na ograničena testiranja u Pittsburghu i dva grada u Kaliforniji.

Kompanija nije izravno komentirala nalaze NTSB-a ali je napomenula da je nedavno imenovala predsjedatelja NTSB-a Christophera Harta savjetnikom za Uberovu kulturu sigurnosti,

»Kako se njhova istraga nastavlja pokrenuli smo vlastitu provjeru našeg programa samovozećih automobila«, rekla je tvrtka u četvrtak i dodala da idućih tjedana planira najaviti promjene.

Kompanija namjerava nastaviti operacije samostalnih vožnji ovoga ljeta, vjerojatno na kraćim pravcima i s manje automobila, rekla je ta tvrtka u srijedu.

Elaine Herzberg, stara 49 godina, hodala je uz svoj bicikl van pločnika po cesti sa četiri trake kada ju je u ožujku udarilo Uberovo vozilo koje se kretalo brzinom od 64 kilometara na sat.

Operatorica za volanom u trenucima prije udara gledala je prema dolje a ne na cestu, po snimci iz vozila koju je objavila policija. Operatorica je NTSB-u rekla da nije gledala na mobitel nego da je pratila sustave za samostalnu vožnju u automobilu.

NTSB je rekao da je vozilo zatražilo od operatorice da intervenira ali da sustav nije postavljen tako da je uzbuni. Izvješće kaže da je operatorica primila volan i počela kočiti manje od sekunde prije udara.

Izvješće navodi i da su testovi pokazali da je Herzberg bila pozitivna na metaamfetamin i marihuanu te da nije gledala u smjeru vozila sve do pred samog udarca.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.