Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
16. prosinca 2019.
The Whale

foto ARHITEKTONSKO ČUDO Pogledajte kako će izgledati norveška atrakcija posvećena kitovima

Foto: MIR
Foto: MIR
Autor:
Objavljeno: 19. studeni 2019. u 10:02 2019-11-19T10:02:00+01:00

Spektakularno arhitektonsko djelo omogućit će posjetiteljima promatranje kitova iz neposredne blizine, ali i pogled na netaknutu prirodu udaljenu 300 km od Arktičkog kruga

Nova turistička atrakcija niknut će na otoku Andøya na sjeveru Norveške, jednom od najljepših mjesta na svijetu za promatranje kitova. Impresivan projekt danskog arhitektonskog studija Dorte Mandrup osmišljen je s vizijom naglašavanja ljepote prirode, ali i važnosti njezinog očuvanja.

Spektakularno arhitektonsko djelo omogućit će posjetiteljima promatranje kitova iz neposredne blizine, ali i pogled na netaknutu prirodu udaljenu 300 km od Arktičkog kruga. Monumentalna građevina „The Whale“ zamišljena je kao objekt koji izranja iz krajolika, a svojim oblikom podsjeća na kita.

Zaobljeni krov bit će otvoren za šetnju i prekriven kamenjem kako bi se kompleks vizualno sjedinio s prirodnim okruženjem i istaknuo ljepotu norveškog krajolika. Otvoren prostor i veliki stakleni prozori vizualno će vas voditi prema otvorenoj pučini, domu ovih veličanstvenih stvorenja.

01

02

Vizija arhitekata bila je stvoriti dizajn koji će potaknuti posjetitelje na podizanje svijesti o zaštiti okoliša i dragocjenih životinjskih vrsta. Unutar kompleksa nalazit će se izložbeni prostori, ugostiteljski objekt i trgovine. Poželite li doživjeti nezaboravno iskustvo promatranja kitova u njihovom prirodnom okruženju, morat ćete pričekati do 2022. godine kada je najavljeno veliko otvorenje ove očaravajuće građevine.

03

04

Foto: MIR

arhitektura, the whale, dorte mandrup

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.