Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
15. prosinca 2019.
Nova publikacija Intercept

Wikileaks: Sjedinjene Američke Države špijunirale desetke visokih brazilskih dužnosnika

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 4. srpanj 2015. u 23:25 2015-07-04T23:25:37+02:00

Informacija o špijuniranju brazilskih dužnosnika objavljena je na Interceptu, novoj publikaciji što su je pokrenuli novinari koji su usko surađivali s bivšim zaposlenikom američke sigurnosne agencije NSA Edwardom Snowdenom. Intormaciju je objavila i brazilska medijska kuća GloboNews

Sjedinjene Države sustavno su pratile komunikacije visokih brazilskih dužnosnika, objavio je u subotu Wikileaks.

Informacija o špijuniranju brazilskih dužnosnika objavljena je na Interceptu, novoj publikaciji što su je pokrenuli novinari koji su usko surađivali s bivšim zaposlenikom američke sigurnosne agencije NSA Edwardom Snowdenom. Intormaciju je objavila i brazilska medijska kuća GloboNews.

Objavljeno je 29 telefonskih brojeva što ih je špijunirao NSA. Oni pripadaju nekima od "najvažnijih" političkih i financijskih dužnosnika, diplomata i ministara, piše Intercept.

Otkriće iz 2013. da je SAD špijunirao brazilsku predsjednicu Dilmu Rousseff izazvalo je diplomatsko zahlađenje, a predsjednica je otkazala predviđeni posjet Washingtonu.

Rousseff je ovog tjedna posjetila SAD, a tijekom susreta s američkim predjsednikom Barackom Obamom izjavila je da su se odnosi popravili.

"Neke su se stvari od tada promijenile", rekla je.

Glasnogovornik brazilske vlade Edinho Silva u subotu je podupro tu predsjedničinu ocjenu, rekavši za novinski portal G1 da su nova otkrića povezana s događajima koji su već "prevladani".

U posljednja dva tjedna Wikileaks je objavio i informacije o američkom špijuniranju visokih dužnosnika njemačke vlade, triju francuskih predsjednika i vodećih osoba francuskog političkog i financijskog sustava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.