Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
22. siječnja 2020.
Počeo postupak smjene

VOJSKA PREUZELA VLAST Robert Mugabe odstupio s mjesta predsjednika Zimbabvea

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 21. studeni 2017. u 17:51 2017-11-21T17:51:13+01:00

On se tjedan dana nastojao održati na vlasti nakon što je vojska preuzela upravu nad zemljom a njegova ga stranka ZANU-PF isključila iz svojih redova i također zatražila da napusti predsjednički položaj

HARARE Robert Mugabe je u utorak odstupio s mjesta predsjednika Zimbabvea kratko vrijeme nakon što je parlament započeo postupak njegove smjene.

On se tjedan dana nastojao održati na vlasti nakon što je vojska preuzela upravu nad zemljom a njegova ga stranka ZANU-PF isključila iz svojih redova i također zatražila da napusti predsjednički položaj.

Kada je predsjednik parlamenta Jacob Mudenda objavio Mugabeovu ostavku i prekid postupka smjene na zajedničkoj sjednici parlamenta zastupnici su počeli bučno slaviti.

Korijen iznenadnog pada 93-godišnjeg Mugabea, nakon što je gotovo četiri desetljeća bio na vlasti, leži u rivalitetu između članova vladajuće elite Zimbabvea oko toga tko će ga naslijediti, a ne u prosvjedima građana protiv njegove vlasti.

Vojnici su u noći na srijedu preuzeli vlast, prosvjedujući protiv predsjednikove odluke da smijeni potpredsjednika Emmersona Mnangagwu, favorita ZANU-PF-a za Mugabeovog nasljednika, koji je zbog svoje žestoke naravi poznat pod nadimkom Krokodil.

Nakon smjene potonjeg, velike izglede da naslijedi Mugabea imala je njegova neukrotiva i rastrošna supruga Grace, što glavni vojni stožer nije želio prihvatiti.

Očekuje se da će Mnangagwa preuzeti mjesto predsjednika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.