Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 2n
Sutra: 5° 5° 2n
20. siječnja 2020.
Što dalje?

Trump se, nažalost, nije šalio: Amerikanci i formalno istupaju iz Pariškog sporazuma o klimi

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 5. studeni 2019. u 7:16 2019-11-05T07:16:38+01:00

SAD, koji povijesno stvorio najveću emisju stakleničkih plinova, postat će jedina zemlja izvan tog sporazuma, što je predsjednik Donald Trump obećao kako bi dao poticaj industriji nafte, plina i ugljena u SAD-u

Trumpova administracija je formalno obavijestila Ujedinjene narode da će Sjedinjene Države istupiti iz Pariškog sporazuma o klimi, što je prvi korak u jednogodišnjem procesu izlaska iz globalnog sporazuma za smanjenje emisije stakleničkih plinova i zaustavljanje klimatskih promjena, potvrdio je u ponedjeljak državni tajnik SAD-a Mike Pompeo.

SAD, koji povijesno stvorio najveću emisiju stakleničkih plinova, postat će jedina zemlja izvan tog sporazuma, što je predsjednik Donald Trump obećao kako bi dao poticaj industriji nafte, plina i ugljena u SAD-u.

»SAD je ponosan na svoj rezultat svjetskog predvodnika u smanjenju svih emisija, uz održavanje snage i rasta našeg gospodarstva i osiguravanje energije za naše građane. Naš je model realističan i pragmatičan«, poručio je Pompeo na Twitteru.

Pismom State departmenta glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu pokrenut je proces koji će biti zaključen dan nakon predsjednčkih izbora u SAD-a 4. studenog 2020.

Pristupanje SAD-a sporazumu iz 2015. potpisala je administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame obećavši da će do 2030. u odnosu na 2005. smanjiti emisiju stakleničkih plinova SAD-a za 26 do 28 posto.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.