Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
18. siječnja 2020.
Beat Air Pollution

Svjetski dan okoliša: "Onečišćenje zraka problem na lokalnoj, paneuropskoj i globalnoj razini"

FOTO/Flickr
FOTO/Flickr
Autor:
Objavljeno: 5. lipanj 2019. u 12:02 2019-06-05T12:02:44+02:00

Svjetski dan okoliša se obilježava na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu iz 1972. godine. Konferencija je te godine bila posvećena okolišu, a na istoj je usvojen i Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

„U dugotrajnoj i vijugavoj evoluciji ljudske rase na našem planetu, određena je faza postignuta u trenutku kad su ljudi, zahvaljujući ubrzanom ubrzanju znanosti i tehnologije, stekli moć da preoblikuju svoje okruženje na bezbroj načina i bez presedana.“, stoji danas na mrežnim stranicama UN-a.

Svjetski dan okoliša se obilježava na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu iz 1972. godine. Konferencija je te godine bila posvećena okolišu, a na istoj je usvojen i Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Prvi Svjetski dan zaštite okoliša prvi je put obilježen 1974. godine uz slogan „Samo jedna Zemlja”.

Odgovorno ponašanje pojedinca

Iz UN-a poručuju da obilježavanje Svjetskog dana služi za podizanje svijesti javnosti o problemima s kojima se suočavamo. Služi za mobilizaciju političke volje i sredstava da imenuju globalne probleme, ali i da se proslave uspjesi ljudske rase.

Naglašavaju i da UN prihvaća Svjetske dane kao „snažan alat za govorništvo“. Ujedinjeni narodi prepoznaju zaštitu i poboljšanje okoliša kao vrlo važan problem koji utječe na dobrobit ljudi i ekonomski razvoj.

I u našem se Zakonu o zaštiti okoliša, okoliš smatra dobrom od interesa za državu. Piše tako da se "zaštitom okoliša osigurava cjelovito očuvanje kakvoće okoliša, očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti, racionalno korištenje prirodnih dobara i energije na najpovoljniji način za okoliš, kao osnovni uvjet zdravog života i temelj održivog razvitka."

Obilježavanje današnjeg dana pruža mogućnosti proširenja vidika i odgovornog ponašanja pojedinca, kompanija i zajednica u očuvanju i unapređenju okoliša, stoji u izjavi UN-a.

Protiv onečišćenja zraka

Svake godine, Svjetski dan okoliša ima određenu temu koja predstavlja fokus problema. Ove je godina tema u znaku borbe protiv onečišćenja zraka. Iz UN-a poručuju da je to svojevrsni poziv za borbu protiv ove globalne krize.

Tema je odabrana od strane ovogodišnjeg domaćina Kine, a „sve nas poziva da razmislimo kako možemo promijeniti svakodnevne živote u smislu smanjenja onečišćenja zraka, te njegovog doprinosa kod globalnog zatopljenja, ali i našeg zdravlja.

Europska agencija za okoliš objašnjava da je "onečišćenje zraka problem na lokalnoj, paneuropskoj i globalnoj razini." Izvršni direktor Agencije, Hans Bruyninckx, kaže da onečišćenje nanosi štetu ljudskom zdravlju i ekosustavima, ali i da je potrebno pojačati zakonodavstvo EU i usmjeriti ga prema problemu. "Prema postojećim standardima, veliki dijelovi populacije ne žive u zdravom okruženju.", stoji na mrežnim stranicama Agencije.  

 Organizatori su ove godine pozivali na globalni pokret, da se stavljanjem zaštitne maske na lice pokaže nacionalnim i svjetskim vođama da želimo udisati čist zrak. Pored ovoga, pružene su i smjernice kojima pojedinac može utjecati na zagađenje zraka, pa je predloženo pješačenje, vožnja biciklom umjesto auta, te korištenje javnog gradskog prijevoza. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.