Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
10. prosinca 2019.
Pet faktora

Svjetska banka: Sankcije i cijene nafte prijete rastu ruske ekonomije

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 10. lipanj 2019. u 9:54 2019-06-10T09:54:48+02:00

U Svjetskoj banci ističu pet faktora koji bi mogli negativno utjecati na rast ruske ekonomije u srednjemu roku

ZAGREB Proširenje sankcija i pad cijene nafte neki su od rizika koji prijete rastu ruske ekonomije, ocjenjuje Svjetska banka.

U Svjetskoj banci ističu pet faktora koji bi mogli negativno utjecati na rast ruske ekonomije u srednjemu roku. To su rizik od proširenja sankcijskoga režima, nove financijske nestabilnosti u zemljama u razvoju i usložnjavanje uvjeta globalne trgovine, mogućnost oštroga pada cijene nafte, značajan rast kreditiranja stanovništva u rubljima te nedovoljno učinkovita realizacija infrastrukturnih projekata.

U izvješću Svjetske banke upozorava se i da ruski proračun gubi između jedan i 2,3 posto BDP-a zbog sive ekonomije, čiji udio u ukupnoj ruskoj ekonomiji se procjenjuje između 15,1 i 21,2 posto.

Stručnjaci navode i čimbenike koji bi mogli povoljno utjecati na rusku ekonomiju. To su rast proizvodnosti rada i realizacija nacionalnih projekata usmjerenih k razvoju ljudskoga kapitala.

Prošli tjedan Svjetska banka snizila je procjenu rasta ruskoga gospodarstva s prijašnjih 1,4, na 1,2 posto, zbog pada proizvodnje nafte.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.