Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
15. prosinca 2019.

Srbi šalju pismo svim premijerima svijeta: "Kosovo ugrožava mir i regionalnu stabilnost"

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 8. studeni 2018. u 22:36 2018-11-08T22:36:09+01:00

Vlada Srbije u tekstu kosovske institucije naziva »privremenim«, a Kosovo »takozvanom republikom«, čime se ustrajava na formalnom nepriznavanju jednogstrano proglašene neovisnosti Kosova

BEOGRAD, 8. studenoga 2018. (Hina) – Vlada Srbije priprema pismo i uputit će ga, čim prije, premijerima svih zemalja diljem svijeta kako bi upozorila na ponašanje vlasti Kosova kojim se ugrožavaju regionalni mir i stabilnost, objavljeno je u četvrtak u Beogradu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić zatražila je u četvrtak na sjednici vlade da se u najkraćem mogućnom roku pripremi tekst pisma, koje će ona, u ime vlade, poslati predsjednicima vlada svih zemalja na svijetu, u kojem će ih upozoriti da Priština ugrožava regionalni mir i stabilnosti, objavljeno je na službenoj stranici srbijanske vlade.

U pismu će, kako je navedeno, biti »upozoreno na odluke i ponašanje privremenih institucija samouprave u Prištini kojima se u potpunosti i kontinuirano krše svi postignuti dogovori, regionalne inicijative i međunarodni sporazumi«, pa čak i dokumenti koje su vlasti u Prištini »same donosile i usvajale«.

Vlada Srbije u tekstu kosovske institucije naziva »privremenim«, a Kosovo »takozvanom republikom«, čime se ustrajava na formalnom nepriznavanju jednogstrano proglašene neovisnosti Kosova.

Ovim pismom, istaknuto je, srbijanska vlada »želi skrenuti pažnju i sve zemlje pojedinačno upozoriti na ugrožavanje regionalnog mira i stabilnosti«, kao i na »namjerno i izravno urušavanje ozračja dijaloga« s Prištinom.

Brnabić je naglasila neophodnost da se komunikacija sa svim partnerima diljem svijeta »pojača kako bi svi bili svjesni kompleksnosti situacije« u kojoj Beograd sudjeluje u dijalogu sa Prištinom.

Time bi se »na najizravniji način dala puna potpora naporima predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i osigurala što veća sigurnost« za Srbe na Kosovu, navedeno je službenoj internet stranici Vlade Srbije.

Tekst je objavljen uoči večerašnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsjednika hashima Thacija sa šeficom eurodiplomacije Federicom Mogherini u Bruxellesu, na kojem se očekuje usuglašavanje daljnjih koraka u dijalogu Beograda i Prištine o normalizaciji uzajamnih odnosa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.