Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
28. veljače 2020.
Obrazovanje svima

Soros obećao donirati miijardu dolara sveučilištima kako bi ojačao demokraciju

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2020. u 11:54 2020-01-24T11:54:34+01:00

Prošle godine »najjače sile – SAD, Kina i Rusija – ostale su u rukama diktatora ili onih koji žele biti diktatori, a broj autoritarnih vođa nastavio je rasti«, rekao je osamdesetdevetogodišnji milijarder na večeri koju organizira svake godine na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu

DAVOS – Američki investitor George Soros planira donirati milijardu dolara sveučilištima kako bi ojačao demokraciju i obrazovao progonjene zajednice, objavio je Soros u četvrtak navečer na marginama Svjetskog ekonomskog foruma.

Soros želi povezati postojeća sveučilišta širem svijeta, kao odgovor na globalno zagrijavanje, prosvjedne pokrete širom svijeta i političke trendove.

Prošle godine »najjače sile – SAD, Kina i Rusija – ostale su u rukama diktatora ili onih koji žele biti diktatori, a broj autoritarnih vođa nastavio je rasti«, rekao je osamdesetdevetogodišnji milijarder na večeri koju organizira svake godine na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.
Srednjoeuropsko sveučilište (CEU) koje je osnovao i financira Soros, bit će dio mreže.

Soros je morao preseliti CEU iz Budimpešte u Beč prošle godine nakon što je Mađarska zakonski onemogućila rad CEU-a.

Dio Sorosevih sredstava bit će doniran studentima izbjeglicama i zatvorenicima te studentima Romima i Rohinjama.

Soros je kritičar političara poput američkog predsjednika Donalda Trumpa i mađarskog premijera Viktora Orbana, a krajnja desnica optužuje Sorosa za promoviranje i financiranje ilegalne masovne migracije u Europu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.