Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
14. studenoga 2019.
Bizarna situacija u Francuskoj

Sindikati se bore za pravo interventnih policajaca na čašicu vina

Pendrek i vino ruku pod ruku
Pendrek i vino ruku pod ruku
Autor:
Objavljeno: 12. svibanj 2011. u 15:34 2011-05-12T15:34:55+02:00

Do sada je interventna policija imala pravo na čašu vina ili piva za vrijeme posla

Francuska interventna policija pobunila se na odluku Ministarstva unutarnjih poslova prema kojoj im je sada zabranjeno konzumirati alkohol za vrijeme radnog vremena. Sindikati su u bjesnom javnom nastupu kazali kako ispijanje čaše vina ili piva nakon ručka nije samo njihova tradicija već i legalno pravo.

Situacija koja bi bila nemoguća u Hrvatskoj, gdje je ispijanje alkohola u vrijeme posla zabranjeno, u Francuskoj je moguća jer se i u Zakonu o radu navodi da zaposlenici imaju pravo na  čašu vina ili piva za vrijeme posla. Stoga se policajci bune kako se negira njihova zakonsko pravo na alkohol.

Do zabranjujuće odluke došlo je nakon što je kod posljednjih studentskih nereda u Parizu, tijekom kojih su mediji fotografirali nekoliko interventnih policajaca kako "natežu" boce u predahu osiguravanja. To je bio poriv da ministarstvo svojom odlukom ekipi koja sudjeluje na razbijanju nereda zabrani čašicu u vrijeme dok rade. Pomalo je bizarna stvar da terensko paket slijedovanje interventne policije uključuje malu buteljicu vina, tako da će se vjerojatno i to morati mjenjati. Osim ako sindikati ne izbore pravo "plavaca" da između upotrebe pendreka malo probaju i slasna francuska vina.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.