Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4
Sutra: 15° 15° 4
15. listopada 2019.
Spor

SLOVENSKA VLADA ODLUČILA Odmah tužba protiv Hrvatske zbog neimplementacije arbitražne presude

SLOVENSKA VLADA ODLUČILA  Odmah tužba protiv Hrvatske zbog neimplementacije arbitražne presude
SLOVENSKA VLADA ODLUČILA Odmah tužba protiv Hrvatske zbog neimplementacije arbitražne presude
Autor:
Objavljeno: 13. srpanj 2018. u 18:23 2018-07-13T18:23:22+02:00

»Vlada je prihvatila konačan tekst tužbe koju će u skladu sa svojim današnjim zaključkom odmah predati sudu EU-a u Luxembourgu«, navedeno je u priopćenju slovenske vlade. Kako se navodi, tužba se podnosi zbog »neispunjavanja obveza temeljem 2599. članka ugovora u funkcioniranju Europske unije«

 Slovenska vlada u petak je donijela odluku da se protiv Hrvatske odmah podigne tužba zbog neimplementacije arbitražne presude o granici, objavila je u petak vlada tehničkog premijera Mire Cerara. 
»Vlada je prihvatila konačan tekst tužbe koju će u skladu sa svojim današnjim zaključkom odmah predati sudu EU-a u Luxembourgu«, navedeno je u priopćenju slovenske vlade.
Kako se navodi, tužba se podnosi zbog »neispunjavanja obveza temeljem 2599. članka ugovora u funkcioniranju Europske unije«.
Premijer Cerar zadnjih je tjedana, najavljujući tužbu, više puta izjavio da unatoč tome što tehnička vlada obavlja tekuće poslove, ona ima puni mandat i za tužbu oko koje su se složile sve stranke u parlamentu, kad im je predmet iznesen na zatvorenoj sjednici vanjskopolitičkog odbora.

Cerar je dodao da dopušta i mogućnost da se tužba povuče ako Hrvatska u međuvremenu prihvati postupak i donesene odluke arbitara.
Janez Janša, jedan od dvojice potencijalnih mandatara za sastav nove vlade, rekao je da bi odluka o tužbi trebala pričekati na formiranje nove vlade.
Slično je mišljenje iznio u četvrtak nakon sastanka s Janšom i predsjednik države Borut Pahor.
Prema njegovim riječima, arbitražna presuda je obvezujuća i za Hrvatsku koja će je prije ili kasnije morati prihvatiti, ali bi s tužbom trebalo pričekati na sastavljanje nove vlade koja bi onda mogla još jednom o tome razgovarati s hrvatskom stranom, no ne o sadržaju presude nego samo o njenoj implementaciji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.