Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
23. siječnja 2020.
Projekt Elektroprivrede RS i njemačke tvrtke RWE

Republika Srpska na Drini gradi četiri hidroelektrane, vrijedne 460 milijuna eura

Branislava Milekić, ravnateljica Elektroprivrede Republike Srpske / Foto web
Branislava Milekić, ravnateljica Elektroprivrede Republike Srpske / Foto web
Autor:
Objavljeno: 26. rujan 2012. u 18:02 2012-09-26T18:02:00+02:00

 Kako je objašnjeno nakon ceremonije potpisivanja, ugovorom je dogovoreno osnivanje zajedničke tvrtke u kojoj bi njemački energetski div RWE bio vlasnik 60 posto, a Elektroprivreda Republike Srpske imala bi 40 posto udjela. Putem zajedničke tvrtke izgradile bi se četiri hidroelektrane Buk Bijela, Foča, Sutjeska i Paunci

MOSTAR Vlasti Republike Srpske potpisale su u srijedu ugovor o strateškom partnerstvu s njemačkom energetskom tvrtkom RWE kojim je predviđena izgradnja niza hidroelektrana na rijeci Drini čija se vrijednost procjenjuje na 460 milijuna eura. 
Kako je objašnjeno nakon ceremonije potpisivanja, ugovorom je dogovoreno osnivanje zajedničke tvrtke u kojoj bi njemački energetski div bio vlasnik 60 posto, a Elektroprivreda Republike Srpske imala bi 40 posto udjela. Putem zajedničke tvrtke izgradile bi se četiri hidroelektrane Buk Bijela, Foča, Sutjeska i Paunci. 
Po riječima ravnateljice elektroprivrede Branislave Milekić vrijednost izgradnje hidroelektrana je 460 milijuna eura, a one bi imale ugrađenu snagu od 260 megavata s ukupnom godišnjom proizvodnjom od 760 gigavat sati električne energije. 
Njemačka veleposlanica u BiH Ulrike Maria Knotz izjavila je novinarima da Bosna i Hercegovina raspolaže velikim energetskim potencijalom, ističući da u tome kontekstu ima velike mogućnosti za razvitak. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.