Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
14. prosinca 2019.
Porezne tajne bogatih i moćnih

Rajski dokumenti: Kraljica tvrdi da su njezina ulaganja legitimna

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 6. studeni 2017. u 16:30 2017-11-06T16:30:11+01:00

»Mi upravljamo nizom kraljičinih ulaganja i nekoliko njih se odnosi na prekomorske fondove«, rekao je glasnogovornik Lancastersko vojvodstvo. »Sva su naša ulaganja u potpunosti provjerena i legitimna«, navodi se u njihovom priopćenju

WASHINGTON Sva ulaganja kraljice Elizabete II. »u potpunosti su provjerena i legitimna«, priopćilo je Lancastersko vojvodstvo koje upravlja ulaganjima britanske kraljice, najzvučnijeg imena koje se pojavilo u povjerljivim dokumentima koji su procurili iz dviju uglednih tvrtki za pružanje offshore usluga s Bermuda i iz Singapura, a otkrivaju porezne tajne bogatih i moćnih.

Golema količina od 13,4 milijuna povjerljivih dokumenata otkriva kako bogati i moćni mogu prikriti imovinu i izbjeći porez, pokazala je istraga provedena diljem svijeta.

Političari, slavne osobe i britanska kraljica su među imenovanima u dokumentima koje danas pregledavaju stotine novinara diljem svijeta. Zasad se u njima njima ne spominje nitko iz Hrvatske.

Dokumenti, nazvani »Rajski dokumenti« (eng. Paradise Papers), datiraju od 1950. do 2016. i uključuju mailove, poslovne sporazumi i bankovne izvatke.

Procurili su iz odvjetničke tvrtke Appleby osnovane na Bermudima i tvrtke Asiaciti Trust iz Singapura, a nabavio ih je njemački list Sueddeutsche Zeitung i podijelio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ).

ICIJ navodi da dokumenti pokazuju »koliko je duboko offshore financijski sustav povezan s isprepletenim svjetovima političkih igrača, privatnog bogatstva i korporativnih divova... koji izbjegavaju porez kroz sve maštovitije knjigovodstvene manevre«.

Većina dokumenata potječe od odvjetničke tvrtke Appleby, koja ima urede posvuda na Karibima i specijalizirana je za pomaganje klijetima u osnivanju offshore kompanija i računa.

Takve financijske transakcije su uobičajene i nisu nužno protuzakonite.

Appleby je priznao prošli mjesec da su hakeri upali u njegov sustav 2016. i da su podaci klijenata možda kompromitirani.

Imena više od 120 političara iz gotovo 50 zemalja pojavljuju se u dokumentima koji imaju 1,4 terabajta podataka, zajedno s imenima iz svijeta sporta i biznisa.

 Kraljica Elizabeta i američki ministar trgovine Wilbur Ross dva najveća imena koja se spominju u dokumentima.

»Mi upravljamo nizom kraljičinih ulaganja i nekoliko njih se odnosi na prekomorske fondove«, rekao je glasnogovornik Lancastersko vojvodstvo.

»Sva su naša ulaganja u potpunosti provjerena i legitimna«, navodi se u njihovom priopćenju i ističe da kraljica »dobrovoljno plaća porez na svaki prihod koji dobije od vojvodstva«.

Međutim, britanska glavna oporbena stranka pozvala je u ponedjeljak na javnu istragu.

BBC i britanski list Guardian, dvije partnerske organizacijske ICIJ-a, privukle su pozornost na to kako je kraljica uložila 10 milijuna funti u fondove na Kajmanskim otocima i na Bermudima.

»Nema ništa ilegalno u tim ulaganjima niti sugestija da kraljica ne plaća porez, ali mogla bi se postaviti pitanja treba li kraljica imati offshore investicije«, piše BBC.

Američki ministar Ross ima udio u tvrtki na Maršalovim Otocima, koja se među ostalim bavi transportom i logistikom. Ta kompanija navodno prima milijune dolara od tvrtke među čijim vlasnicima su zet ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruski mogul koji je trenutačno pod američkim sankcijama.

ICIJ navodi mogući sukob interesa Wilbura Rossa, koji pomaže u kreiranju američke ekonomske i trgovinske politike.

»Sve u svemu, offshore veze više od dvanaest Trumpovih savjetnika, članova kabineta i velikih donatora pojavljuju se u dokumentima«, napisao je ICIJ.

Još jedno kraljevsko ime pojavilo se u dokumentima. Jordanska kraljica Nur je navodno navedena kao korisnica dvije zaklade na otoku Jerseyju.

Ulaganja velikih tvrtki također su navedena u dokumentima, uključujući društvene mreže Facebook i Twitter.

Madonna, Bono i osnivač eBaya Pierre Omidyar isto se spominju.

Među objavljenim dokumentima nalazi se i pola milijuna spisa iz Asiaciti Trusta, tvrtke bazirane u Singapuru i specijalizirane za offshore usluge.

Curenje ovih dokumenata događa se 19 mjeseci nakon objave Panamskih dokumenata o skrivenim financijskim transakcijama desetak aktualnih i bivših svjetskih vođa, stotinjak političara i javnih dužnosnika, milijardera, slavnih osoba, sportskih zvijezda i drugih javnih osoba.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.