Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1n
Sutra: 6° 6° 1n
11. prosinca 2019.
Video poruka ukrajinskog premijera

Politički dio Sporazuma o pridruživanju Ukrajine i EU-a 21. ožujka

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk / Foto Reuters
Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk / Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 15. ožujak 2014. u 9:59 2014-03-15T09:59:00+01:00

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič odbio je potpisati sporazum krajem studenoga prošle godine što je pokrenulo prosvjede koji su doveli do njegove smjene

KIJEV - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk najavio je da će politički dio Sporazuma o pridruživanju između njegove zemlje i EU-a biti potpisan 21. ožujka, u video poruci emitiranoj u subotu na televiziji.

"Razgovarao sam s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem", kazao je Jacenjuk koji se u petak vratio s turneje po Europi i SAD-u. "Dogovorili smo se da će politički dio Sporazuma o pridruživanju između Ukrajine i EU-a biti potpisan na summitu 21. ožujka", kazao je on, dodajući da će gospodarski dio biti potpisan "kasnije".

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič odbio je potpisati sporazum krajem studenoga prošle godine što je pokrenulo prosvjede koji su doveli do njegove smjene. U to doba pristaše priklanjanja Rusiji smatrali su da bi gospodarski dio stvorio velike teškoće ukrajinskoj industriji, snažno povezanoj s ruskim gospodarstvom.

EU treba održati sastanak na vrhu u Bruxellesu 20. i 21. ožujka. Unija je naglasila svoju pomoć i privrženost Kijevu nakon što su ruske snage preuzele nadzor nad ukrajinskim poluotokom Krimom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.