Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
18. siječnja 2020.
"Proljetna ofenziva"

Podižu plaće radnicima? Da, i to se događa - u Japanu

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 12. ožujak 2014. u 14:05 2014-03-12T14:05:26+01:00

Toyota će prvi put u šest godina povećati plaće i to za koko 0,8 posto, a povećanje su najavili i Nissan, Panasonic, Hitachi i Toshiba

TOKIO Velike japanske tvrtke, među kojima Toyota i Panasonic, objavile su u srijedu da će povećati plaće radnicima, prvi puta u više godina, slijedeći time odgovarajući poziv premijera uoči predstojećeg podizanja stope PDV-a.
Najava je rezultat redovnih godišnjih pregovora sindikata i poslodavaca o plaćama, poznatih pod nazivom Shunto (proljetna ofenziva).

Ti pregovori obično ne privlače veliku pozornost ali sada je situacija drugačija jer se želi znati hoće li bogata poduzeća povećati plaće radnicima s obzirom na bojazni da skorašnje podizanje stope PDV-a s pet na osam posto moglo zakočiti gospodarski rast. Vlada je prisiljena povećati taj porez kako bi smanjila ogroman javni dug.

U fokusu je posebno japanski automobilski sektor, konkretno Toyota koja – zajedno s ostalim izvoznicima – ostvaruje veliku dobit otkada je premijer Shinzo Abe preuzeo vlast krajem 2012., i to zahvaljujući slabijem jenu.

Toyota je tako danas objavila da će povećati plaće radnicima u prosjeku za 2.700 jena (26 dolara) mjesečno a isplatit će im i bonus u protuvrijednosti oko 6,8 osnovnih mjesečnih plaća. To je prvi put u šest godina da Toyota povećava plaće i to za oko 0,8 posto u odnosu na njihovu sadašnju razinu.

Od ostalih tvrtki povećanje plaća najavili su i Nissan, Panasonic, Hitachi i Toshiba.

Pozornost će se sada preusmjeriti na mala i srednja poduzeća koja zapošljavaju najveći dio japanskih radnika, kako bi se vidjelo hoće li i ona slijediti primjer velikih.

Naizgled malo povećanje plaća velika je stvar za zemlju koja se godinama bori protiv deflacije.

Premijer Abe pozvao je poduzeća da povećaju plaće radnicima kako bi imali više novaca za trošenje. U utorak je čak njegov ministar za revitalizaciju gospodarstva Akira Amari zaprijetio mjerama kompanijama koje ne podignu plaće. Priroda tih mjera nije pojašnjena. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.