Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
22. studenoga 2019.
WikiLeaks

Petstotinjak poznatih ooba i organizacija potpisalo peticiju za vraćanje slobode kretanja Assangeu

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 1. ožujak 2016. u 22:48 2016-03-01T22:48:00+01:00

 Oko 500 osoba i organizacija, od redatelja Olivera Stonea do eurozastupnice Eve Joly, potpisali su peticiju kojom pozivaju London i Stockholm da vrate slobodu kretanja utemeljitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu, objavio je u utorak WikiLeaks.

Peticija traži od britanske i švedske vlade da se usklade s odlukom radne skupine UN-a o proizvoljnim pritvaranjima, koja je zatražlia početkom veljače da se Assangea oslobodi.

»Pozivamo Švedsku i Veliku Britaniju da poštuju obvezujuću prirodu konvencija o pravima čovjeka na kojima je bazirana ta odluka« te da se vrati sloboda kretanja Julianu Assangeu.

Među potpisnicima je britanska kreatorica Vivienne Westwood, kineski disident, umjetnik Ai Weiwei, ali i grčka lijeva stranka Podemos, te bivši grčki ministar financija Janis Varufakis.

Julian Assange za kojim je izdan europski uhidbeni nalog na zahtjev Švedske živi već više od tri godine u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu. On niječe silovanje za koje je optužen u Švedskoj i odbija otići u tu zemlju jer se boji izručenja SAD-u gdje bi mu se moglo suditi zbog WikiLeaksove objave tajnih dokumenata.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.