Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 6
Sutra: 14° 14° 6
13. studenoga 2019.
Slabe, ali su još opasni

Panetta: Al Kaidu se ne može uništiti jednim udarcem

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 28. travanj 2012. u 14:31 2012-04-28T14:31:13+02:00

Američki ministar obrane Leon Panetta izjavio je da je nemoguće uništiti Al Kaidu jednim udarcem, ali je rekao da je ubojstvo njezinog vođe Osame bin Ladena oslabilo tu terorističku mrežu, javlja CNN. 

»Jasno je da ne postoji čarobni štapić kojim možemo odjednom uništiti Al Kaidu... Međutim, što smo uspješniji u uklanjanju onih koji čine njihovo duhovno i ideološko vodstvo, to je veća naša sposobnost da oslabimo prijetnju koju oni predstavljaju za ovu i druge zemlje«, kazao je Panetta dodajući da je siguran da je SAD sada sigurniji kada više nema bin Ladena.

»Kada tome dodate druge operacije koje smo proveli protiv vođa Al Kaide, mislim da su one stvarno oslabile Al Kaidu kao organizaciju«, rekao je Panetta istaknuvši da ta teroristička organizacija više nema sustav zapovjedništva i kontrole kakav je potreban za izvršavanje napada kao što je bio onaj 11. rujna 2001. na SAD.

Međutim, upozorio je da to ne znači da prijetnja terorizma više ne postoji. 

Bin Laden je ubijen 2. svibnja prošle godine u tajnoj operaciji američke elitne postrojbe u pakistanskom gradu Abbottabadu.

Godinu dana nakon smrti Osame bin Ladena središnja jezgra al Kaide »gotovo je nestala« i malo je vjerojatno da bi mogla ponoviti napade poput onih 11. rujna, rekli su dužnosnici američkih obavještajnih službi.

»Teško je zamisliti da bi al Kaida imala sredstava da ponovi napad poput onoga 11. rujna«, rekao je novinarima visoki američki dužnosnik zadužen za borbu protiv terorizma, dodavši da se »može smatrati da je organizacija gotovo nestala«.»No, pokret i dalje živi, ideologija svjetskoga džihada je preživjela«, dodao je.

Slabljenje al Kaide počelo je »najmanje dvije godine« prije smrti njezina vođe 2. svibnja 2011., kaže dužnosnik. Teroristička mreža se u međuvremenu decentralizirala i sada ima organizacije u Jemenu, Sahelu, Iraku i Somaliji. »Iduće dvije ili tri godine bit će razdoblje ključne tranzicije za teroriste koji prijete SAD-u«, rekao je Robert Cardillo, direktor nacionalne obavještajne službe.

Američke obavještajne službe očekuju »oštru raspravu« između pristaša napada na zapadne zemlje i pristaša »lokalnog« džihada u zemljama u kojima al Kaida ima svoje organizacije, objasnio je.

Najveću opasnost u Europi i SAD-u predstavljaju »osamljeni« napadači poput Nidala Hassana, ubojice iz Fort Hooda 2009. i Mohammeda Meraha, ubojice iz Toulousa

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.